ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ. Θεοδοσιάδης: Προς νέους και παλαιότερους εκλέκτορες του ΠΦΣ

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας βρίσκονται σε εκλογικές διαδικασίες. Σε αρκετούς Συλλόγους οι εκλογές έχουν πραγματοποιηθεί και στους υπολοίπους ολοκληρώνονται τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Οι εκλέκτορες που πρωτοεκλέγονται ή επανεκλέγονται αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αντιμετωπίσουν και να χειρισθούν έναν τεράστιο όγκο προβλημάτων που αφήνει το απερχόμενο υπό τον κ. Λουράντο προεδρείο του ΠΦΣ.

Θέματα που αποτελούσαν το άλφα και το ωμέγα του κλάδου, θέματα που ήταν συνδεδεμένα με την ύπαρξη του φαρμακείου, όπως το ιδιοκτησιακό ή η διάθεση των φαρμάκων από τα Super Markets παραχωρήθηκαν χωρίς την παραμικρή αντίδραση σε εξωφαρμακευτικά συμφέροντα και μάλιστα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας «με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΦΣ».

Σ’ όλα αυτά πρέπει να προστεθούν:

  • Το ωράριο που θα τακτοποιείτο αλλά συνεχώς χειροτερεύει και διαιωνίζεται
  • Το επαγγελματικό ταμείο που αποφασίσθηκε προ τριετίας από τη Γ.Σ. του ΠΦΣ, αλλά θάφτηκε από το παρόν Δ.Σ.
  • Το ταμείο των μονοσυνταξιούχων που καταργήθηκε, χάνοντας δεκάδες χιλιάδες Ευρώ κάθε ενταγμένος φαρμακοποιός
  • Οι ελλείψεις και οι ανά εξάμηνο μειώσεις τιμών
  • Η ανυπαρξία Πειθαρχικών Συμβουλίων επί μια τριετία, προς όφελος των πάσης φύσεως παραβατών και παρανόμων, με αποκλειστική ευθύνη του παρόντος Δ.Σ. που δεν εφαρμόζει το Νόμο
  • Η μη εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων (προ ΕΟΠΥΥ) από τα έτη 2011 και 2012

Θα μπορούσα να καταγράψω πολλά ακόμη ζητήματα που συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του Ελληνικού φαρμακείου.

Με αυτά τα δεδομένα ο κλάδος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.

Βέβαια είναι αναμενόμενο ότι το παρόν ηγετικό σχήμα του ΠΦΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρήσει τις καρέκλες του. Θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ανακόψει τη δυναμική της ΑΕΣΠ, που στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε το 44% των εκλεκτόρων, ώστε να μην αμφισβητηθεί το σημερινό καθεστώς.

Οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί είναι ήδη γνωστοί. Ελπίζω ότι τελικά δε θα βρεθούν οι πρόθυμοι χρήσιμοι εκτελεστές των σχεδίων.

Ο κλάδος πρέπει να ανασκουμπωθεί, να ξαναβρεί τη σοβαρότητά του, τη συνοχή και την προοπτική επούλωσης και αποκατάστασης των τραυμάτων της τελευταίας εξαετίας.

Στην προσπάθεια αυτή κάθε συμβολή κάθε εκλέκτορα είναι χρήσιμη και απαραίτητη.

Ο κλάδος θα βρει τον δρόμο του.

Για την ΑΕΣΠ

Κυριάκος Θεοδοσιάδης