ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στους φαρμακοποιούς και στις ποινές ποντάρει η κυβέρνηση για την αύξηση των γενοσήμων

Σε γρίφο με υψηλό βαθμό δυσκολίας έχουν εξελιχθεί τα γενόσημα για την Πολιτεία και συγκεκριμένα το πως θα αυξηθεί ο βαθμός διείσδυσης τους στην ελληνική αγορά με απώτερο στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τελευταία αποκλειστικά στοιχεία του Iatronet αναφέρουν ότι βάση της αξίας τους τα γενόσημα σήμερα αντιπροσωπεύουν το 20% περίπου των σκευασμάτων που πωλούνται στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή αντιστοιχούν στο 14%-16% επί του συνολικού όγκου των διακινηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς συγκριτικά με τα επώνυμα τα γενόσημα πωλούνται σε μεγαλύτερες συσκευασίες των 28-30 τεμαχίων (ενώ τα επώνυμα είναι στα 14 τεμάχια περίπου).

Αναμφίβολα είναι απορίας άξιο, πως έχουν καταφέρει χώρες του εξωτερικού αυτό που για την Ελλάδα είναι αδύνατο! Χώρες που μάλιστα όπως η Σουηδία που απαγορεύει ρητά την συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας -μέτρο που εφαρμόζει η Ελλάδα προκειμένου να αυξήσει την διείσδυση των γενοσήμων- έχει καταφέρει τα γενόσημα της στην αγορά να διατηρούν μερίδιο κοντά στο 70% (σε όγκο). Παρόμοια ισχύουν και για άλλα κράτη της Βόρειας Ευρώπης (Δανία, Ολλανδία), ενώ πάνω από 52% είναι το μερίδιο των γενοσήμων στην Αγγλία αλλά και στη Γερμανία (βάσει όγκου).

"Είναι θέμα παιδείας και εκπαίδευσης πρωτίστως του ιατρικού κόσμου" μας λέει κορυφαίος παράγοντας που συμμετέχει σε θεσμικό όργανο του κράτους τονίζοντας ότι "ο πρωταγωνιστικός ρόλος των γενοσήμων στο εξωτερικό δεν επετεύχθη εν μία νυκτί όπως θέλει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επειδή τα οικονομικό- κοινωνικά δεδομένα της χώρας έχουν αλλάξει άρδην και ήδη από φέτος θα δούμε την φαρμακευτική δαπάνη να εκτοξεύεται και πάλι και επιπρόσθετα έρχονται νέα πανάκριβα φάρμακα, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά είναι δύο….

Το πρώτο έχει να κάνει με τις περικοπές (clawback και rebate) των φαρμακοποιών. Πληροφορίες λένε ότι όσοι φαρμακοποιοί προωθούν αποδεδειγμένα -βάση των συνταγών που εκτελούν και άρα μπορούν να ελεγχθούν- γενόσημα δεν θα υποβάλλονται σε περικοπές ή τουλάχιστον στο ύψος που αυτές σήμερα διαμορφώνονται.

Το δεύτερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να προωθήσει ρύθμιση βάση της οποίας σε μία σειρά από παθήσεις πρωτογενής πρόληψης (για παράδειγμα υπέρταση) να προωθούνται αποκλειστικά γενόσημα. Για την άριστη εφαρμογή αυτής της νέας ρύθμισης, όπου θα πρέπει να ακολουθούνται πλήρως οι θεραπευτικές οδηγίες (επιστημονικά κριτήρια) να υπάρχει αυστηροποίηση των ποινών.