ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέες οδηγίες συνταγογράφησης για γιατρούς-φαρμακοποιούς από τον ΕΟΠΥΥ! Πρόστιμα ως και 15.000 ευρώ

Νέες οδηγίες για τη σύνταξη και εκτέλεση των συνταγών φαρμάκων εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα που στους γιατρούς φθάνουν μέχρι και τα 15.000 ευρώ, επιχειρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επιβάλει τις νέες οδηγίες για τις συνταγές φαρμάκων και την εκτέλεσή τους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη προς τους Ιατρικούς αλλά και τους φαρμακευτικούς Συλλόγους στις 5 Αυγούστου, θα πρέπει να τηρείται αυστηρά η διαδικασία για την έκδοση και εκτέλεση των συνταγών φαρμάκων διαφορετικά έρχονται αυστηρές κυρώσεις.


Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος ο Οργανισμός δεν τηρεί καμία από τις συμβατικές του υποχρεώσεις, καλεί τους γιατρούς να γίνουν ξανά …τυπολάτρες και να αναγράφουν και με το χέρι όλα τα στοιχεία των ασθενών, ενώ ζητά να είναι τυπικοί χωρίς βέβαια να έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.

Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επειδή ακριβώς υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τους γιατρούς για τη στάση πληρωμών προς τον κλάδο, επιχειρεί όπως φαίνεται να εστιάσει επικοινωνιακά στις υπερσυνταγογραφήσεις και τις πιθανές παρατυπίες. Γι αυτό εξάλλου εξέδωσε εκ νέου τις συγκεκριμένες οδηγίες με τα πρόστιμα.


Ηλεκτρονικός ΕΟΠΥΥ για…κλάματα! Χειρόγραφα ξανά για τους γιατρούς

Με βάση τις οδηγίες που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί εκτός των άλλων θα πρέπει να γράφουν χειρόγραφα στο έντυπο της συνταγής όλα τα στοιχεία σχετικά με τον ασθενή, την πάθηση και τη θεραπεία.

Όπως σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί θα πρέπει «να συμπληρώνουν ευανάγνωστα και με ακρίβεια όλα τα στοιχεία επί του εντύπου της συνταγής και συγκεκριμένα τη διάγνωση, την ονομασία, τη δοσολογία, την περιεκτικότητα και την ποσότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και να αναγράφουν το ποσοστό συμμετοχής (%) ή τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντα ιατρού».

Παράλληλα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δε θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τη συνταγή φαρμάκων «εφόσον από τη δοσολογία που υποχρεωτικά αναγράφεται στη συνταγή και το χρόνο λήψης, δε δικαιολογείται η ανάλωση των χορηγηθέντων με την προηγούμενη συνταγή.»

Μία συσκευασία το πολύ δύο μπορούν να χορηγούν οι γιατροί στους ασθενείς τους και πάντως όχι για περισσότερο από έναν μήνα ανά συνταγή.

Επαναλαμβανόμενη συνταγή τρίμηνης διάρκειας πρέπει να χορηγούν -όπως ισχύει και σήμερα -μόνο στους χρονίως πάσχοντες και μόνο για τις παθήσεις της ειδικότητας τους.


Αυστηρά πρόστιμα

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι επαναφέρει τις αυστηρές ποινές για τους γιατρούς οι οποίες εκτός από πειθαρχικές, διοικητικές και ποινικές είναι και χρηματικές.

Όποιος παραβαίνει τις οδηγίες :

-Θα του καταλογίζεται η ζημιά που προκαλείται από τη συνταγογράφησηπροσαυξημένη κατά 50%

-Θα του επιβάλλεται πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 3000 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Αναλόγως με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης.

Για τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και τους γιατρούς των Ασφαλιστικών Οργανισμών μόνιμους ή με σύμβαση, προβλέπεται προσωρινός αποκλεισμός «από την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους των φορέων από 4 μέχρι 12 μήνες ή οριστική καταγγελία της σύμβασης


Για τους φαρμακοποιούς

Οδηγίες προβλέπονται και για τους φαρμακοποιούς που εκτελούν τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ.

Νόμιμη θεωρείται μια συνταγή- όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ– που περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:



Ο φαρμακοποιός εκτός των άλλων είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την τήρηση ή μη των όρων και τις προϋποθέσεις της έκδοσης της συνταγής από τον θεράποντα ιατρό.
Τα στοιχεία που πρέπει να ελέγχει είναι όλα όσα αναγράφονται στη συνταγή ενώ σε περίπτωση που εκτελέσει συνταγή που δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας ή αν εκτελέσει συνταγή που δεν είναι θεωρημένη, δε θα εισπράττειτην αξία της.


Πηγή : healthreport