ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΜΥΣΥΦΑ : Ελληνική πρωτιά για γέλια και για κλάματα

Με τις περισσότερες δραστικές ουσίες από ότι ισχύει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται να βγουν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδος. Αυτό αποκαλύπτει στο Ιatronet κορυφαίος παράγοντας από τον χώρο του φαρμάκου, τονίζοντας ότι τα 216 σκευάσματα που έχουν ήδη αποφασιστεί να διανέμονται και στο οργανωμένο λιανεμπόριο επί συνόλου 1.582 προϊόντων που είναι τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα περιλαμβάνουν 45 δραστικές ουσίες. 



Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, αυτά τα 216 σκευάσματα θα ενταχθούν στην υποκατηγορία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ) η οποία θα περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Όπως μάθαμε, οι συσκευασίες αυτών δεν θα παραπέμπουν στις αντίστοιχες που διακινούνται στα φαρμακεία και επιπλέον πάνω στη συσκευασία τους πρέπει να έχουν ένα πράσινο λογότυπο που θα λέει ΓΕΔΙΦΑ.

Στην Αγγλία, όπως λέει η πηγή μας, τα φάρμακα που διανέμονται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν 26 δραστικές ουσίες, ενώ στη Γερμανία φθάνουν τις 30 ουσίες. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι μολονότι στις προαναφερθείσες αγορές τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ την τελευταία τριετία, οι αρμόδιες αρχές ελέγχου των φαρμάκων και εποπτείας της δημόσιας υγείας κρατούν χαμηλά τον αριθμό των δραστικών ουσιών στις οποίες μπορεί ο καταναλωτής να έχει ελεύθερη πρόσβαση, καθώς τα συμβάντα των δηλητηριάσεων ήταν πολλά.
Στην Ελλάδα, με τη μία, συνεχίζει το στέλεχος της αγοράς, η κυβέρνηση μετά και από τις πιέσεις που δέχτηκε κυρίως από τους εκπροσώπους του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, αποφάσισε να βγει κατευθείαν με σχεδόν διπλάσιο αριθμό δραστικών από αυτές που ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κερδίζοντας μία τραγελαφική πρωτιά!

Το θέμα δεν είναι οι απώλειες εσόδων που θα έχουν οι φαρμακοποιοί –αν και δεν είναι αμελητέες- υποστηρίζει η ίδια πηγή, αλλά το γεγονός ότι ο καταναλωτής κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων. Όπως αναφέρει, το κράτος δεν διαθέτει τους μηχανισμούς για να ελέγξει αυτή τη διακίνηση και επίσης από τη στιγμή που δεν υπάρχει υποχρέωση για την ύπαρξη φαρμακοποιού μέσα στα σούπερ μάρκετ θα είναι ανύπαρκτος ο όποιος υγειονομικός έλεγχος.