ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Σκληρές αιχμές για συμφέροντα

Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) βγαίνουν επισήμως και στα σούπερ μάρκετ από τις αρχές του 2017.
Γεγονός που κάνει έξαλλους τους φαρμακοποιούς καθότι από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Τελικώς παρά τις έντονες αντιρρήσεις του κλάδου αλλά και άλλων επιστημονικών και ιατρικών φορέων, η κυβέρνηση ενέδωσε στις πιέσεις των δανειστών και προώθησε διάταξη στη Βουλή με την οποία θα πωλούνται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, 216 ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων.
Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης αφήνουν αιχμές εναντίον του υπουργείου Υγείας για εξυπηρέτηση συμφερόντων, ενώ προβλέπουν ότι η λίστα με τα φάρμακα θα αυξηθεί όπως και οι τιμές των συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Ειδικότερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) αναφέρει:
«Παρ’ όλες τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων με την Υγεία, το Υπουργείο προχώρησε σε ένα ακόμη δωράκι προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που κρύβει αυτή του η απόφαση».
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν βέβαιον ότι η λίστα με τα 216 φάρμακα μπορεί κάθε στιγμή να αλλάξει και να αυξηθούν τα σκευάσματα που θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάστασητων φαρμακοποιών.
«Δημιούργησε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, την οποία θα μπορεί να μεταβάλλει όποτε θέλει, που θα πωλούνται ελεύθερα, χωρίς την παρουσία και την ασφαλιστική δικλείδα του φαρμακοποιού» εξηγούν χαρακτηριστικά τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και συμπληρώνουν: «Παράλληλα, στερεί την μοναδική εστία ρευστότητας των φαρμακοποιών, χαρίζοντας τα επί πληρωμή φάρμακα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και αφήνοντας στις πλάτες των φαρμακοποιών τα χρέη τουΕΟΠΥΥ, ειδικά τώρα που η πληρωμή των φαρμάκων του Φεβρουαρίου είναι πιο αβέβαιη από ποτέ».

Πηγη: healthreport