ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ανατιμολόγησης;

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων αναμένεται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής Τιμών, την Παρασκευή.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν, έστω, αυτή η διαδικασία της ανατιμολόγησης πλησιάσει στο στόχο του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η περσινή χρονιά ήταν ενδεικτική. Το δελτίο τιμών του έτους οδήγησε σε εξοικονόμηση μόλις 72 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτή η υποχώρηση ήταν μάλλον «πλασματική», αφού, τελικά, στο τζίρο των φαρμακείων προστέθηκαν 196 εκατ. ευρώ, ελέω… υποκατάστασης.
Το 2015 έκλεισε με την αγορά στα 2,72 δισ. ευρώ (τιμές χονδρικής). Στα on και off patent
φάρμακα αντιστοιχούν τα 2,15 δισ. ευρώ, στα γενόσημα τα 470 εκατ. ευρώ, ενώ 100 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν σε άλλες κατηγορίες, με κυρίαρχα τα εμβόλια. Σε τιμές λιανικής η αγορά κυμάνθηκε το 2015 στα 3,7 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, όπως δείχνουν στοιχεία της IMS Health, καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων κατά 124 εκατ. ευρώ, καθώς στη συνταγογράφηση φθηνά φάρμακα φαίνεται να αντικαταστάθηκαν από ακριβότερα. Σε αυτό το κλίμα πρέπει να σημειώσουμε πως τουλάχιστον 70 φάρμακα έχουν ήδη αποσυρθεί από την ελληνική αγορά.
Άρα τι εξοικονόμηση μπορεί κανείς να περιμένει από αυτή την ανακοστολόγηση;
Σαφής ή επίσημη εκτίμηση, άλλωστε, δεν υπάρχει. Εκτιμήσεις θέλουν να φθάνει τα περσινά επίπεδα, δηλαδή τα 72 εκατ. ευρώ, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνοι που μιλούν με ποσοστά κάνουν λόγο για 3,5% με 5% εξοικονόμηση.
Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι καμία ουσιαστική εξοικονόμηση δεν μπορεί να επιτευχθεί, όσο δεν αντιμετωπίζεται η ρίζα του προβλήματος, ο εξορθολογισμός της συνταγογράφησης, αλλά και η αντιμετώπιση της υποκατάστασης.
Η ιστορία άλλωστε επαναλήφθηκε και τους πρώτους μήνες του έτους. Παρά τη μακρά και επίπονη διαδικασία της ανατιμολόγησης που έκλεισε, τελικά, στην εκπνοή του έτους, η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα στοιχεία από τα φαρμακεία, δείχνουν άνοδο του τζίρου κατά 2% με 2,5% (αξία διακινούμενων φαρμάκων), ενώ και ο όγκος καταγράφει αύξηση κατά μισή μονάδα.
Βέβαια, πριν από όλα αυτά, ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να αποφασίσει ποιο Δελτίο Τιμών θα αναρτηθεί. Αν, δηλαδή, θα δεχθεί τις διορθώσεις, προς τα πάνω, λαθών στις τιμές φαρμάκων που χρονίζουν και τα οποία, ως επί το πλείστον, δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων ανατιμολογήσεων.
Παρόλα αυτά, όλοι αναμένουν το Δελτίο Τιμών αυτή την εβδομάδα. Τόσο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς όσο και γιατί αναμένεται να σημάνει έναν νέο γύρω ενστάσεων, που θα κληθεί να διαχειριστεί όσα αιτήματα δεν αντιμετωπίστηκαν.
Πηγή: Virus