ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το πρώτο κρούσμα ιού Ζίκα ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπελίζ

Η κυβέρνηση του Μπελίζ, ανακοίνωσε ότι έχει εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα Ζίκα σε μια έγκυο γυναίκα, ανεβάζοντας σε δύο τον αριθμό των ατόμων που έχουν επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν με τον ιό στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. 

Το υπουργείο υγείας της χώρας διερευνά επίσης και μία ακόμη ύποπτη υπόθεση που αφορούσε μια έγκυο γυναίκα, και οι δοκιμές είναι εν εξελίξει, όπως ανακοίνωσε. 

Η κυβέρνηση του Μπελίζ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τον πρώτο ασθενή που έχει μολυνθεί με τον ιό Ζίκα, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπελίζ Σίτι. 


Πενήντα μία χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερα θερμά κλίματα, έχουν αναφέρει κρούσματα μεγάλου βαθμού μετάδοσης του ιού Ζίκα, σύμφωνα με έναν κατάλογο που έχει καταρτίσει και ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και το Νότιο Ειρηνικό. 

Ο ιός Ζίκα είναι μέλος του γένους των φλαβοϊών (Flavivirus), που μεταδίδεται από τα ημερόβια κουνούπια του γένους αηδής (Aedes), όπως το «κουνούπι-τίγρη». Στους ανθρώπους ο ιός αυτός προκαλεί μία ήπια ασθένεια γνωστή ως Ασθένεια του ιού Ζίκα, ασθένεια Ζίκα ή απλώς Ζίκα, η οποία από τη δεκαετία του 1950 είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε μία στενή ζώνη των τροπικών περιοχών στην Αφρική και την Ασία. Το 2014 ο ιός εξαπλώθηκε για πρώτη φορά προς τα ανατολικά, στη Γαλλική Πολυνησία, φθάνοντας μέχρι και το απομονωμένο Νησί του Πάσχα, και το 2015 στο Μεξικό, στην Καραϊβική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Στην τελευταία, η αρρώστια που προκαλεί έφθασε στα επίπεδα πανδημίας.

 Ο ιός Ζίκα, ως φλαβοϊός, σχετίζεται με τον ιό του δυτικού Νείλου, καθώς και με τους ιούς που προκαλούν τον δάγγειο και τον κίτρινο πυρετό και την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα. Η ασθένεια που προκαλεί είναι πράγματι παρόμοια με μία ήπια μορφή δάγγειου πυρετού και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εμβόλιο για αυτή. Υπάρχει πιθανότατα σχέση ανάμεσα στον πυρετό Ζίκα και στην εμφάνιση μικροκεφαλίας σε νεογέννητα βρέφη από μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο, καθώς και μια ισχυρότερη συσχέτιση με νευρολογικά σύνδρομα σε προσβαλλόμενους ενήλικες, όπως είναι το σύνδρομο Guillain-Barré[. Τον Δεκέμβριο του 2015 υπήρξαν υποψίες ότι η μετάδοση του ιού Ζίκα μέσα από τον πλακούντα στο έμβρυο μπορεί να προκαλεί μικροκεφαλία και εγκεφαλικές βλάβες. Τον ίδιο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Ασθενειών εξέδωσε μία περιεκτική ενημέρωση για τον πιθανό συσχετισμό του ιού με τη συγγενή μικροκεφαλία, ενώ το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε: «`Εχουν υπάρξει αναφορές συγγενούς μικροκεφαλίας σε βρέφη μητέρων οι οποίες είχαν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα όταν ήταν έγκυες. Οι προσβολές από τον ιό έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλά βρέφη με μικροκεφαλία, αλλά δεν είναι γνωστό πόσες από τις περιπτώσεις μικροκεφαλίας συνδέονται με τη μόλυνση από τον ιό Ζίκα».


Πηγή : life2day