ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι περικοπές στην υγεία προκάλεσαν 260.000 θανάτους από καρκίνο

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μόνο στις 35 χώρες-μέλη του Οργανισμού Παγκόσμιας Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχασαν από καρκίνο τη ζωή τους εξαιτίας της ύφεσης του 2008, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στις συγκεκριμένες χώρες, η ανεργία και η περιστολή των δαπανών δημοσίας Υγείας που ακολούθησαν την οικονομική κρίση σχετίζονται με 260.000 πρόσθετους θανάτους από καρκίνο, οι 160.000 εκ των οποίων συνέβησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφουν οι ερευνητές στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».


Ωστόσο οι πρόσθετοι θάνατοι ήταν λιγότεροι σε χώρες, όπως η Βρετανία, όπου παρεχόταν πλήρης, δωρεάν ιατρική ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους πολίτες και δεν μειώθηκαν οι δαπάνες για την Υγεία.

Ανυπολόγιστος, εξ άλλου, είναι ο αριθμός των θυμάτων στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

Η νέα μελέτη, που είναι η πρώτη παγκόσμια ανάλυση η οποία εξετάζει τις συνέπειες της ανεργίας και τις αλλαγές στις δαπάνες Υγείας στη θνησιμότητα από καρκίνο, υποδηλώνει ότι η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της ανεργίας και της ύφεσης.

Υποδηλώνει επίσης ότι «οι περικοπές στην Υγεία μπορούν να κοστίσουν ζωές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Mahiben Maruthappu, από το NHS England και το Imperial College του Λονδίνου (ICL).

«Ο καρκίνος είναι παγκοσμίως η κύρια αιτία θανάτου και γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να καταλάβουμε πως επηρεάζουν οι οικονομικές συγκυρίες την επιβίωση από αυτόν», πρόσθεσε.

«Ανακαλύψαμε ότι η ανεργία σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο, αλλά αυτό μπορεί να αναχαιτιστεί με την πλήρη, δωρεάν ιατρική ασφάλιση – κάτι που είναι ιδιαιτέρως εμφανές στην περίπτωση καρκίνων με υψηλά ποσοστά ιάσεως, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με ανάλυση στοιχείων από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας που αφορούν 75 υψηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες (οι 35 είναι τα μέλη του ΟΟΣΑ) και 2,1 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη.

Με κάθε αύξηση κατά 1% των ποσοστών ανεργίας, αυξάνονταν κατά 0,37 ανά 100.000 πληθυσμού οι θάνατοι από καρκίνο, ενώ με κάθε μείωση κατά 1% του ΑΕΠ στις δημόσιες δαπάνες Υγείας αυξάνονταν κατά 0,0053 ανά 100.000 πληθυσμού οι θάνατοι από καρκίνο.

Αυτό ίσχυε για όλες τις μορφές καρκίνου που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα και του παγκρέατος.

Από τα 35 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, οι 26 έχουν πλήρη και δωρεάν ιατρική ασφαλιστική κάλυψη και οι εννέα όχι. Στις εννέα χώρες δίχως κάλυψη όλων των πολιτών τους συμπεριλαμβάνονται η Ρωσία και οι ΗΠΑ.


Πηγή : pharmajournal