ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η αξιολόγηση που καθυστερεί, οι υψηλές δαπάνες υγείας και τα 110 εκατ. ευρώ της φαρμακοβιομηχανίας για το clawback

Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνει για ακόμη μία φορά η Ελλάδα, αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος και την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης, η οποία όπως όλα δείχνουν καθυστερεί.


Η αγωνία της κυβέρνησης και ειδικότερα ορισμένων υπουργών όπως της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι μεγάλη και θα λέγαμε απόλυτα κατανοητή.


Όπως είναι λογικό, η καθυστέρηση της αξιολόγησης, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία γενικότερα και άρα στην οικονομία και όπως είναι φυσικό, στους παρόχους υγείας, οι οποίοι έχουν στηρίξει πολύ δυναμικά το σύστημα υγείας και αναμένουν την δόση προκειμένου να βελτιώσουν την ρευστότητά τους που χτυπάει κόκκινο.

Την ίδια ώρα όμως, που όλοι οι πάροχοι αναμένουν εναγωνίως την τονωτική ένεση της δόσης (όπως έχει πει άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ότι από τα 5,7 δις ευρώ τα 3 δις ευρώ θα κατευθυνθούν στους παρόχους υγείας, εκ των οποίων το ένα δις στην φαρμακοβομηχανία) ο λογαριασμός του clawback αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016, η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώσει ποσό της τάξης των 110 εκατ. Ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το rebate αλλά και το νοσοκομειακό clawback.

Η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει (όπως και όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι) χωρίς να λαμβάνei αυτά που δικαιούνται την ώρα που οι δαπάνες υγείας βρίσκονται στα ύψη και το σύστημα υγείας κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή.

Πρόκειται για το απόλυτο αδιέξοδο το οποίο δεν φαίνεται να λύνεται εύκολα. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουν όλοι υπόψιν κυρίως οι κυβερνώντες, ότι οι πάροχοι υγείας, είτε πρόκειται για φαρμακοβιομηχανία, είτε για διαγνωστικά είτε για ιδιωτικές κλινικές και εταιρείες αναλωσίμων, είναι επιχειρηματίες οποίοι αποδεδειγμένα έχουν στηρίξει το σύστημα υγείας και την οικονομία, απασχολούν εργαζομένους και συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της οικονομίας.


Πηγή: onmed