ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στην Αυστρία τα βρήκανε με τα rebates και clawbacks

Μετά από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, αλλά και αμοιβαίων υποχωρήσεων τέθηκε τελικά σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και πολιτείας, (Pharma Master Agreement), για τα γνωστά μας rebates και clawbacks. Γιατί και εκεί έχουν θέμα με τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά καταλήγουν σε ρεαλιστικές εφαρμογές! 

Η συμφωνία προβλέπει μια αυτόβουλη εκούσια πληρωμή στη λογική της αλληλεγγύης από τη φαρμακοβιομηχανία, κλειδωμένη στα 125 εκατομμύρια ευρώ για το 2016 και μέχρι 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για το 2017 και το 2018.


Με τη σύναψη της συμφωνίας στις 27 Ιανουαρίου, αποφεύχθηκαν όχι μόνο οι αναγκαστικές εκπτώσεις που φθάνανε και το 15%, αλά και οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις που επιβάρυναν και τις δύο πλευρές. Μετά την υπογραφή της σύμβασης της φαρμακοβιομηχανίας με τον Σύνδεσμο Φαρμακοβιομηχανιών (τον αντίστοιχο ΣΦΕΕ) και τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης (τον αντίστοιχο ΕΟΠΠΥ), η συμφωνία επικυρώθηκε από περισσότερες από 100 εταιρείες.

Η Υπουργός Υγείας Sabine Oberhauser χαιρέτισε τη συμφωνία και αναφέρθηκε σε αυτήν ως «ιδιαίτερως εκτιμητέα» για την ενίσχυση συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την αλληλεγγύη. Μαθήματα που θα έπρεπε να παίρνουμε!


Πηγή : healthview