ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Θ. Αλειφτήρας: Τα φαρμακεία θα καταρρεύσουν με το ασφαλιστικό


Το σχέδιο για το ασφαλιστικό βάζει με μαθηματική ακρίβεια την ταφόπλακα στην επιχειρηματικότητα, αφού μετατρέπει τις ασφαλιστικές εισφορές σε φόρους. Ουσιαστικά βάζει το χέρι στην τσέπη του ελεύθερου επαγγελματία και αρπάζει όσα περισσότερα μπορεί. Και αυτό το κάνει κυρίως με δύο τρόπους. Αφ’ ενός κάνει μια ενοποίηση σε όλα τα ταμεία χωρίς καμία μελέτη, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι υγιή ταμεία και ελλειμματικά, κάτι που έχει στεφθεί με πλήρη αποτυχία στο παρελθόν (βλέπε συνένωση των ΟΣΕ και ΟΤΕ αλλά και το οικοδόμημα του ΟΑΕΕ). Αφ’ ετέρου σε βάζει να πληρώσεις ανάλογα με το εισόδημά σου,
όχι όμως με ανταποδοτικότητα, δηλαδή αν ποτέ βγει κανείς στην σύνταξη θα πάρει την «εθνική σύνταξη» των 380€ άσχετα με το πόσα έχει δώσει σε όλο τον εργασιακό βίο του.

Όλα τα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε μνημονιακή επιτήρηση, λες και κάποιος βάλθηκε να “ξηλώσει” το ελληνικό φαρμακείο από το χάρτη, και μαζί με αυτό και όλο τον ιστό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της χώρας. Η συνεχής αφαίρεση επαγγελματικής ύλης (γάλατα, ΦΥΚ), η απορρύθμιση και το “ξεχείλωμα” του ωραρίου λειτουργίας (ωράριο ζούγκλας), οι συνεχείς μειώσεις τιμών των φαρμάκων στο ήδη αγορασμένο απόθεμα, rebate, είναι μόνο μερικά από αυτά. Τα φαρμακεία πάντα στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική κοινωνία είτε με την χορήγηση “δανεικών” φαρμάκων στους ασθενείς, είτε ακόμα περιμένοντας υπομονετικά την καταβολή από το κράτος των μισθών και των συντάξεων στους δικαιούχους, για να έρθουν με την σειρά τους να πληρώσουν τις συμμετοχές τους. Στήριξαν τις δομές του κράτους, και με τις εργοδοτικές τους εισφορές και πιστώνοντας τον ΕΟΠΥΥ παρά τις καθυστερήσεις των πληρωμών του, που σε μερικές περιπτώσεις έφτασαν τους πέντε μήνες. Στήριξαν το ίδιο το κράτος, διότι δεν φοροδιαφεύγουν. Με αυτό το ασφαλιστικό χάνεται κάθε έννοια επιχειρηματικότητας. Τα φαρμακεία μην μπορώντας να ανταπεξέρθουν θα καταρρεύσουν, όπως και πάρα πολλές επιχειρήσεις, και μαζί τους θα καταρρεύσει και η κοινωνία και το ίδιο το κράτος.

Όλα αυτά οι φαρμακοποιοί, αλλά και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες δε μπορούμε να τα δεχθούμε.

Δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία της Κυριακής 31-1-2016
Θάνος Αλειφτήρας 
Μέλος του ΦΣΘ