ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αυξάνεται το εμπόριο ναρκωτικών μέσω διαδικτύου

Aυξάνεται το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά (OEDT), το διαδίκτυο διαδραματίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη, "προσφέροντας πιο ποικίλες επιλογές" στους αγοραστές και διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία τους. 

"Σχεδόν όλα τα είδη παράνομων ναρκωτικών μπορούν σήμερα να αγοραστούν ηλεκτρονικά και να παραδοθούν με το ταχυδρομείο, χωρίς φυσική επαφή ανάμεσα στον αγοραστή και τον μεταπωλητή", σχολιάζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ενώ περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη καταναλώσει παράνομα ναρκωτικά, η καταφυγή στο διαδίκτυο παραμένει ακόμη περιορισμένη, αναφέρει το OEDT, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 σε 100.000 χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, περίπου το 10% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι έχουν αγοράσει ναρκωτικά μέσω του διαδικτύου.

Στην Ευρώπη, περίπου 650 ιστοσελίδες επιτρέπουν την αγορά νέων ψυχοδραστικών ουσιών (NSP), ουσιών που προκαλούν ευφορία οι οποίες παρουσιάζονται συχνά ως υποκατάστατα υπαρχόντων παράνομων ναρκωτικών, αλλά προκαλούν μερικές φορές τον θάνατο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OEDT για το 2015.



Πηγή : healthview