ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ.Θεοδοσιάδης: Τί σημαίνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό


Ρωτούν πολλοί συνάδελφοι ποιες είναι οι αλλαγές, σε γενικές γραμμές, που προβλέπονται στο σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση. Είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη η διαδικασία μελέτης ενός πολυσέλιδου σχεδίου, όπου περιπλέκονται διατάξεις από τη φύση τους δυσνόητες.
Σε γενικές γραμμές όμως μπορούμε να καταγράψουμε δύο κατευθύνσεις όπου οι παρεμβάσεις φέρνουν τα πάνω κάτω σε σχέση με τα σημερινά ισχύοντα.
1.   Ύψος συντάξεων 
 Με το κυβερνητικό σχέδιο καθιερώνονται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν (ή υπέβαλαν προς συνταξιοδότηση) μέχρι 31.12.2015 και αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν (ή θα υποβάλουν προς συνταξιοδότηση) από 1.1.2016 και εντεύθεν. Το ύψος της σύνταξης της πρώτης κατηγορίας μπορεί να είναι έως και 30% υψηλότερο από το ύψος της σύνταξης της δεύτερης κατηγορίας.

Δηλαδή εάν δύο συνταξιούχοι έχουν τα ίδια χρόνια εργασίας, έχουν καταβάλει τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, εργάσθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου στην ίδια εργασία, ΑΛΛΑ ο ένας έκανε αίτηση συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο του 2015 και ο άλλος τον Ιανουάριο του 2016, θα έχουν διαφορά στη σύνταξή τους έως και 30%.
2.   Ύψος ασφαλιστικών εισφορών 
 Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών καθορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματος και συγκεκριμένα για τον κλάδο σύνταξης η εισφορά είναι το 20% του φορολογητέου εισοδήματος . Δηλαδή η ασφαλιστική εισφορά μετατρέπεται σε έναν επιπλέον φόρο (20%) που προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες, ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση ενός ασφαλισμένου να φθάνει στο ύψος του 75%-90% του φορολογητέου εισοδήματος.
Επισημαίνουμε ότι η αύξηση των εισφορών δεν σημαίνει και αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης
Πρόεδρος  Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσαλονίκης