ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακεία αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς εν μια νυκτί

Σε διαρκή κινητικότητα βρίσκεται η αγορά της λιανικής των φαρμάκων. Φαρμακεία αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς εν μια νυκτί, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι θέτουν θέμα παράλληλων εισαγωγών προσδοκώντας να καλύψουν τη ‘’χασούρα’’ των εσόδων τους.
Αδιάλλακτες εμφανίζονται πλέον πολλές χονδρεμπορικές εταιρείες φαρμακευτικών σκευασμάτων απέναντι στα φαρμακεία, αυξάνοντας τις πιέσεις προς αυτά για άμεση καταβολή των χρημάτων που τους οφείλουν.
Σε αντίθετη περίπτωση –μη δυνατότητα καταβολής- ζητούν μετοχοποίηση των χρεών σε ποσοστό 80%, όσα δηλαδή ορίζει ο νέος Νόμος για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο Νομό της χώρας, χονδρεμπορική εταιρεία ήδη έχει καταφέρει να ελέγχει περί τα 200 φαρμακεία –αποτελεί δηλαδή ολιγοπωλιακό παίκτη- με ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των σημείων πώλησης από 51% έως και 80%.
Όπως λέγεται, τα φαρμακεία που άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν υπερχρεωμένα με ποσά από 180.000 ευρώ μέχρι και 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που συσσωρεύτηκαν την τελευταία διετία.
Την ίδια στιγμή, πηγές λένε ότι κάποιοι επιχειρηματίες έχουν θέσει θέμα παράλληλων εισαγωγών –κατά βάση από Ανατολικές χώρες- με πρόσχημα την κάλυψη των αναγκών της αγοράς σε φάρμακα. Μολονότι κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ιδιώτες που θα το επιχειρήσουν θα έρθουν σε ευθεία ρήξη με τη βιομηχανία.
Κάτι που βεβαίως δεν πρόκειται να συμβεί αν έχει τη βούλα του κράτους (θεσμοθετηθεί). Ήδη πάντως έχουν γίνει κάποιες προεργασίες για παράλληλες εισαγωγές σε γενόσημα (από Βουλγαρία και Ρουμανία).

Πηγή: iatronet