ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ.Θεοδοσιάδης: «Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας - Τι συζητήθηκε»


Σχετικά με την συνάντηση του ΔΣ ΠΦΣ με τον υπουργό υγείας κ. Ξανθό, οφείλω για την πλήρη ενημέρωση όλων των φαρμακοποιών της χώρας να σημειώσω τα ακόλουθα:

1)   ΜΥΣΥΦΑ

Υπό μορφή ανακοίνωσης δύο λεπτά πριν τελειώσει η συνάντηση ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι καταρτίζεται από τον ΕΟΦ ο κατάλογος των φαρμάκων που θα διατίθενται και από τα supermarkets. Από πλευράς προεδρείου ΠΦΣ δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι παράλληλα θα καθοριστούν και ΄΄προϋποθέσεις΄΄ πώλησής τους από τα supermarkets, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.
Προσωπικά, αφού τόνισα την πλήρη αντίθεση του κλάδου στην προοπτική αυτή ανεξαρτήτως ΄΄προϋποθέσεων΄΄ και αριθμού ΜΥΣΥΦΑ, ζήτησα εξηγήσεις γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αξιοποίησε τη συμφωνία που είχε υπάρξει μεταξύ τρόικας και της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, ώστε να ερευνηθεί μέσω της IMS  εάν υπάρχει ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών μεταξύ των φαρμακείων  κατά την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ. Μάλιστα η έρευνα κατά το πρώτο τρίμηνο της διενέργειάς της είχε καταγράψει πολύ σημαντικές εκπτώσεις επί των τιμών από τα φαρμακεία και γι'αυτό από την τρόικα  ζητήθηκε συνέχιση της έρευνας για ένα επιπλέον τρίμηνο, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της πολιτικής αλλαγής στις αρχές του 2015.
Αντί λοιπόν η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει από το σημείο που παρέδωσε η προηγούμενη και διαμόρφωνε ένα θετικό για τον κλάδο περιβάλλον διαπραγμάτευσης των ΜΥΣΥΦΑ, διεκόπη κάθε έρευνα και αντιθέτως τον Ιούνιο ακολούθησε η 47σέλιδη επιστολή Τσίπρα προς ΄΄θεσμούς΄΄ που πάρεδιδε τα ΜΥΣΥΦΑ στα supermarkets.
Για όλα αυτά ο κ. Ξανθός δήλωσε πλήρη άγνοια, αλλά του υπενθύμισα ότι ήταν απολύτως ενήμερος ο προκάτοχός του κ. Κουρουμπλής και υπενθύμισα μάλιστα τηλεοπτική ΄΄κόντρα΄΄ Κουρουμπλή - Βορίδη στο SKAI όχι για την ουσία των χειρισμών για τα ΜΥΣΥΦΑ, αλλά γιατί η έρευνα ανατέθηκε στην IMS χωρίς διαγωνισμό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Είναι θέμα χρόνου η πώληση ΜΥΣΥΦΑ από τα supermarkets, απομένει ο καθορισμός των φαρμάκων και ο καθαρισμός των ΄΄προϋποθέσεων΄΄ (ξεχωριστό ράφι; ύπαρξη φαρμακοποιού; δεν γνωρίζω). Σε κάθε περίπτωση η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, δυναμική και τεκμηριωμένη. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε στο ενδεχόμενο μειωμένου αριθμού ΜΥΣΥΦΑ που θα οδεύσουν στα supermarkets. Το θέμα είναι να μην ανοίξει ο δρόμος προς τα supermarkets. Το ΄΄δρομάκι΄΄ εύκολα γίνεται ΄΄λεωφόρος΄΄……..

2)    Πειθαρχικά συμβούλια
Δεν λειτουργούν με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου του ΠΦΣ. Νόμος υπάρχει που καθορίζει με σαφήνεια τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων. Απομένει ο ΠΦΣ να υποδείξει τους Συλλόγους στους οποίους πρέπει να γίνουν εκλογές ώστε να ορίσουν αντιπροσώπους στο πειθαρχικό συμβούλιο που θα λειτουργεί σε επίπεδο περιφέρειας.
Βεβαίως είναι δικαίωμα κάθε ΔΣ και στην προκειμένη περίπτωση του ΠΦΣ να διαφωνεί με ένα νόμο. Υποχρέωσή του όμως είναι να εφαρμόζει τον νόμο μέχρι αυτός να (και αν) αλλάξει. Πάντως και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η ύπαρξη δικαστικού στα πειθαρχικά συμβούλια αποτελεί αιτία καθυστερήσεων απονομής δικαίου για λόγους που περιέγραψε.

3)    ΓΕΜΗ
Αν το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι το φαρμακείο είναι εμπορικό κατάστημα, υφίσταται υποχρέωσή μας εγγραφής στο ΓΕΜΗ.
Φοβάμαι ότι σε μια τέτοια εκδοχή, επακόλουθο θα είναι η εγγραφή μας στους εμπορικούς συλλόγους και στα επιμελητήρια κλπ. Το τέλος αυτού του δρόμου καταλήγει στην κατάργηση των Φαρμακευτικών Συλλόγων με την καθιέρωση της προαιρετικής εγγραφής. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προαναγγέλλει μια τέτοια προοπτική. Απαιτείται άμεση παρέμβαση του Υπ. Υγείας και σαφής έγγραφη απόφαση περί μή υπαγωγής μας στο ΓΕΜΗ. Είναι προφανές ότι η  συζήτηση για παροχή υπηρεσιών υγείας μέσα από το φαρμακείο και από το φαρμακοποιό δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη συζήτηση εάν το φαρμακείο είναι ένα από τα πολλά εμπορικά καταστήματα.

4)    ΩΡΑΡΙΟ
Από την πλευρά του υπουργού έγινε αντιληπτή η χαώδης κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς και οι επιπτώσεις που προκύπτουν.
Ζητήθηκε να υποβάλλουμε κάποια πρόταση, προκειμένου να την υποβάλει προς έγκριση στους ΄΄θεσμούς΄΄. Έσπευσε όμως να προσδιορίσει το πλαίσιο της πρότασης που πρέπει να υποβάλλουμε λέγοντας «…..το ωράριο έχει απελευθερωθεί….. δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο προ Άδωνη εποχή»
Αναρωτιέμαι τι περιθώρια αξιοπρεπώς πρότασης υπάρχουν μέσα σ' αυτό το πλαίσιο…..

5)    ΚΥΑ – ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ
Οι προτάσεις τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) περί ιδιοκτησιακού έχουν σταλεί προς έγκριση στους ΄΄θεσμούς΄΄.  Αναμένουμε…..


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το κλίμα της συνάντησης καλό και φιλικό. Οι προοπτικές για ουσιαστικές αλλαγές της σημερινής κατάστασης μηδαμινές…..
Μακάρι να διαψευσθώ…..


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ