ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δ.Καραγεωργίου: TTIP...συνέχεια φαρμακείων

Όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί το TTIP, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ και μερικά άλλα βαρειά θέματα όπως η προστασία δεδομένων και η αυθεντικοποίηση των φαρμάκων στην ΓΣ PGEU στις Βρυξέλλες (18/11) σήμανε κόκκινος συναγερμός επιπέδου 4. Έπρεπε σύντομα να αδειάσει η αίθουσα. Εν συντομία ειπώθηκαν τα πιο σημαντικά σημεία των θεμάτων και έμεινε δυστυχώς μετέωρο το TTIP. Αναλαμβάνω λοιπόν το ρίσκο να σας ενημερώσω με ότι είναι δυνατό στο θέμα αυτό που οι εφαρμογές του ουσιαστικά απαιτούν την δομική αλλαγή όλης της ΕΕ.

Βρισκόμαστε στον 11ο κύκλο συζητήσεων που ολοκληρώθηλε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Στις 8/7/2015 το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τις διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι τότε.

Από ότι φαίνεται στο 172 σελίδων κείμενο της Commission όπου περιγράφονται ανά τομέα ζωής και ανα Μ-Κ ποια πεδία θεωρούνται ''reservations'' και επομένως δεν υπόκεινται στη συμφωνία. Oι υπηρεσίες υγείας εξαιρούνται.

Η λιανική πώληση των φαρμάκων όμως (φαρμακεία) υπόκειται σαφώς στην φιλελευθεροποίηση που επιβάλλει το TTIP. Περιορισμοί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, περιορισμοί στην ίδρυση φαρμακείων και πιθανές οριοθετήσεις στη χρήση του Internet είναι περιοχές που ''θα μπορούσαν και θα έπρεπε να απελευθερωθούν''. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι σε εθνικό επίπεδο - όπου υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί - θα πρέπει να αρθούν. Απλά οι Αμερικανοί επενδυτές θα μπορούν να επενδύσουν κάνοντας χρήση του TTIP και έτσι να έχουν άμεση πρόσβαση στον φαρμακευτικό τομέα ακόμα κι αν υπάρχουν ρυθμίσεις και κανόνες. Αυτό μπορεί να αποτραπεί είτε εφ'όσον η Commission δεχθεί ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις και οριοθετήσεις του επαγγέλματος είναι ''reservation'' για λόγους δημοσίου συμφέροντος είτε εφ'όσον μια Κυβέρνηση δηλώσει άμεσα ότι δεν επιθυμεί το TTIP να επιρρεάσει τον φαρμακευτικό τομέα. Μέχρι τώρα όμως όλοι οι τομείς που είναι ''reservations''(π.χ. Υγεία) έτσι όπως έχουν τεθεί είναι ατελέστατοι και σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχουν ανακρίβειες. Υπάρχουν πάντως κάποια μέλη κράτη (Μ-Κ) που έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ των φαρμακείων και ζητούν να μην επιρρεασθούν από το TTIP (Γερμανία, Ισπανία) διότι αποτελούν μέρος του τομέα Υγείας. Παρόλα αυτά υπάρχει το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις να ακολουθήσουν την κεντρικη κατευθυνση της Commision.

Απ'τη μεριά της η Commission στηρίζεται στα Μ-Κ για να συμπληρώσει τα κενά και τις ανακρίβειες και ζητάει από αυτά συνεχή ροή πληροφοριών. Το Ευροκοινοβούλιο πάλι , δημιούργησε μια επιτροπή (International Trade Committee-INTA) που κατέληξε σ' ένα κείμενο συστάσεων προς τους διαπραγματευτές του TTIP. Πολύ αργά κατά τη γνώμη μου.

Περισσότερες από 800 τροπολογίες κατατέθηκαν στο κείμενο αυτό. Στην δική του τροπολογία το PGEU καλεί την επιτροπή να αφήσει απ' έξω από τις διαπραγματεύσεις τις δημόσιου συμφέροντος υπηρεσίες και τις υπηρεσίες οικονομικού γενικού ενδιαφέροντος και υπενθυμίζει ότι η οργάνωση των υπηρεσιών υγείας είναι στην απόλυτη υπευθυνότητα των Μ-Κ από τις συμφωνίες της ΕΕ. Στις 17/7 η Commission εξέδωσε το κείμενο που προαναφέρθηκε με όλες τις γενικότητες χωρίς καμία αναφορά εξαίρεσης των φαρμακείων.

Υπάρχει όμως πιλότος του TTIP. Πρόκειται για την Εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (Comprehensive Economic and Trade Agreement-CETA) η οποία επίσης καλύπτει και την λιανική των φαρμάκων. Η συμφωνία αυτή ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο 2014 και ακόμα δεν έχει επικυρωθεί από τις Ευρωπαικές Αρχές. Τα Μ-Κ που γι΄αυτή τη συμφωνία ζήτησαν να υπάρξουν ''reservations'' για τα φαρμακεία είναι οι Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Λουξ, Πορτογαλία. Ήμουν έτοιμος - όπως κι εσείς - να χαμογελάσω αφού και η Ελλάδα (bailout country) όντας σε Μνημόνιο μπορεί να απαιτεί εξαίρεση από τη συμφωνία - πιλότο τότε μπορούμε να το πολεμήσουμε και στο TTIP. Την προπερασμένη όμως εβδομάδα που έληξε στο Μαιάμι η διαπραγμάτευση του 11ου κύκλου συζητήσεων, από κοινού οι δύο επικεφαλείς των διαπραγματευτών, ο κ. Ignacio Garcia Berceto από την ΕΕ και ο κ. Dan Mullanens από τις ΗΠΑ ζήτησαν: α)να μην υπάρχουν αμοιβαίοι έλεγχοι ποιότητας στα φαρμακευτικά προιόντα και τις ιατρικές συσκευές για να μην υπάρχει διπλό κόστος. β)να διευκολυνθεί η αυξημένη χρήση γενοσήμων
γ)να επιτρέπουν τις κυβερνήσεις να ''αγοράζουν'' και να ''εθνικοποιούν'' όποιο δημόσιο σώμα νομίζουν ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί όποια στιγμή θελήσουν
δ)Να επιτραπεί να αφιερωθούν και να ''αφεθούν στις πηγές'' οι περιοχές (τομείς) όπου πράγματι απαιτούνται αλλαγές
Προσπαθώ να ερμηνεύσω. ''Αγοράζω'' σημαίνει π.χ.ότι κρατώ ανέγγιχτα τα φαρμακεία αλλά δίνω τα VSOP (π.χ. φέτα, κρασί)

Αλλαγές στις πηγές όπου χρειάζονται είναι για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη κάτω από την πίεση των ελεγκτών. Είναι φορέας των επενδυτών το ΔΝΤ? Δώστε εσείς απάντηση. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι : Το νέο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων έστειλε δυο μηνύματα.
α) Επειδή προσομοιάζει με το Πολωνέζικο μοντέλο ικανοποίησε στην Ελλάδα τον Αμερικάνικο παράγοντα. β)Ικανοποίησε τα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ διότι φάνηκε κι έτσι η επιδόωξη της Ελλάδας να παραμείνει στον πρώτο κύκλο της νέας Economic United States of Europe που σχεδιάζεται να είναι έτοιμη μέσα στο 2017. Ταυτόχρονα με το TTIP.

Η ΕΕ επιδιώκει την ταχύτατη εναρμόνιση των τιμολογιακών πολιτικών των φαρμάκων, προιόντων και υπηρεσιών. Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε η νέα στρατηγική της Single Market. Εκεί υπάρχει πεδίο δράσης στις μικρές επιχειρήσεις, στην Κοινωνική Οικονομία και στην Cross Border επιχειρηματικότητα.

Αισθάνομαι εθνικά υπερήφανος επειδή υπάρχουν δίπλα μας η ELPEN, η PHARMATHEN, η UNIPHARMA, η GALENICA και μερικές ακόμα Εταιρείες (ας με συγχωρήσουν που δεν τις μνημονεύω, δεν είναι χώρος διαφήμισης άλλωστε). Δεν γνωρίζω ποιες αλλαγές προσώπου ή προσωπείου μπορούν να κάνουν για να ανθέξουν.Είμαι σίγουρος όμως ότι η σκοπούμενη καταστροφή τους, αν συντελεσθεί, θα παρασύρει πολλούς από εμάς.

Τώρα όμως βρισκόμαστε σε ασύμμετρο, υβριδικό πόλεμο. Φοβάμαι μήπως κάποιες διαδικασίες επισπευθούν και γίνουν ερήμην. Η μικρή ομάδα του ΠΦΣ (Λουράντος, Μακρυγιάννης,Κούβαρης) που επισκέφθηκε τον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής κ. Δ.Παπαδημούλη και ρώτησε για το θέμα του TTIP έφυγε άκαρπη. Ο κ. Παπαδημούλης επιφυλάχθηκε να δώσει πληροφορίες καθ'όσον είναι εν πολλοίς θέμα εξ απορήτων. Συμβούλεψε όμως να διοργανώσει ο ΠΦΣ (ο οποίος καίγεται) ημερίδα με το θέμα αυτό και να συνεγείρει τον κόσμο έξω στους δρόμους. Όπως έγινε σε άλλα κράτη(όπου όμως εκεί απουσίαζαν οι φαρμακοποιοί - συμπληρώνω).

Για την Single Market και πόσο μας επιρρεάζει όπως και τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου κ. Elzbieta Brenkonska σε επόμενο σημείωμα.

Δημήτρης Καραγεωργίου


Υ.Γ. 1. Ενδεχομένως μπορείτε να συνδέσετε το TTIP με μια σείρα Οδηγιών που τακτοποιούν εσωτερικά θέματα της ΕΕ και την προετοιμάζουν να δεχθούν την αλλαγή των συμφωνιών.

2. Αν η απάντηση είναι πόλεμος, τότε είναι λάθος η ερώτηση. Ας μείνουν οι συνδικαλιστές στην νιρβάνα τους άλλων εποχών κι εμείς ας προσπαθήσουμε να βρούμε τη σωστή ερώτηση.

3. Συναγερμός επιπέδου 4 σημαίνει ότι εκτός των άλλων μέτρων ανοίγουν τα πυρηνικά καταφύγια.

4. Ο Διαφωτισμός όδηγησε στο Liberte-Egalite-Fraternite. Και το Liberte στα καρτέλ? Δ.Κ.