ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αρχίζει νέα μάχη φαρμακοποιών-κυβέρνησης για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ!

Επί ποδός πολέμου είναι οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας καθώς επίκειται η προώθηση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και στα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα όλες οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών συντείνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να συγκρατήσει την τρόικα και θα υποκύψει στις πιέσεις της για διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων.
Η ρύθμιση αυτή είναι κόκκινο πανί για τον κλάδο, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που θα ακολουθηθούν διαδικασίες εξπρές. 


Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να ψηφίσει το μέτρο καθώς οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι. Βέβαια προς ώρας φαίνεται ότι τα φάρμακα τη γλιτώνουν από το 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων που πρέπει να προωθηθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όμως η υπόθεση δε φαίνεται πως θα κλείσει τόσο εύκολα. Οι τροϊκανοί επιμένουν στη ρύθμιση και όλα δείχνουν πως θα την επαναφέρουν σύντομα.

Γι αυτό και οι φαρμακοποιοί εξετάζουν κάθε πληροφορία και επιχειρούν με επαφές τόσο στη χώρα μας όσο και στις Βρυξέλλες να ανακόψουν τις προθέσεις τωντροϊκανών.

Πράγμα που βέβαια φαντάζει δύσκολο καθώς οι δανειστές επιμένουν στην περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που προβλέπει τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ ακόμη και στασούπερ μάρκετ (λιανική πώληση και εκτός φαρμακείων).

Ο κλάδος αναμένεται να αντιδράσει έντονα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη ο τρόπος.
Πάντως οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι και τα ΜΗΣΥΦΑ παρότι δε χρειάζονται συνταγή γιατρού, είναι φάρμακα και μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα όταν λαμβάνονται ανεξέλεγκτα τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμα και στα σούπερ μάρκετ.

Επίσης ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος έχει κάνει σαφές εδώ και καιρό ότι η διάθεσή τους και εκτός φαρμακείων δε θα συμβάλει στη μείωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ αφού ήδη υπάρχουν 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα από όπου μπορούν να τα προμηθευτούν οι ασθενείς.

Πηγή : healthreport