ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μιχάλης Χειμώνας: Η συναντίληψη, μοναδικός δρόμος για βιώσιμες λύσεις στο φάρμακο

Σε δύο άξονες στηρίζονται οι προτάσεις του ΣΦΕΕ για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης και την ανάδειξη του κλάδου ως αναπτυξιακό "εργαλείο".

“Η διαμόρφωση όρων συνεργασίας και συναντίληψης είναι ο μοναδικός δρόμος για να φτάσουμε σε βιώσιμες λύσεις στον τομέα του φαρμάκου, χωρίς να αφήσουμε πίσω όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”.


Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), μιλώντας την Τετάρτη σε Συνάντηση Επιχειρηματικής Αριστείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χειμώνα, παρά τις δαιμονοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, ο φαρμακευτικός κλάδος απέδειξε στις δύσκολες συνθήκες την κοινωνική του ενσυναίσθηση:

“Ήταν παρά πολλές οι φορές που οι εταιρείες υπερέβησαν τα όρια της αντοχής τους, προκειμένου να μην φτάσει το μέγεθος του προβλήματος στους ασθενείς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πραγματική προστασία των ασθενών – σημείωσε – και η ουσιαστική διασφάλιση του συστήματος Υγείας δεν επιτυγχάνεται, παρά μόνο με μια νέα οργάνωση, ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία.

Μια σύγχρονη Στρατηγική η οποία κατανοεί τη λειτουργία της αγοράς του Φαρμάκου – ενός ισχυρά ρυθμιζόμενου κλάδου της οικονομίας, και ορίζει ένα σταθερό και δίκαιο πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες, οι οποίες παράγουν συνεχώς «κρίσεις» στο χώρο της Υγείας, οι οποίες δεν δικαιολογούνται πάντα από την δημοσιονομική δυσχέρεια.

Ο κ. Χειμώνας έκανε λόγο για μία αντιαναπτυξιακή λογική, με την οποία έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος ο κλάδος του φαρμάκου:

“Η έλλειψη σταθερού θεσμικού πλαισίου, οι συνεχείς εναλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, περιγράφουν το πλαίσιο.


Οφειλές

Σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας από τη μη αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τις εταιρίες, είναι σαφές ότι χάνεται πολύτιμη ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει επενδύσεις στον τομέα της Υγείας.

Και άρα περισσότερες και καλύτερες παροχές υγείας και θέσεις εργασίας”.

Αυτή η δυναμική – είπε – είναι απόλυτα ταυτισμένη με την καινοτομία που είναι μονόδρομος για τη χώρα.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ υπογράμμισε ότι συνεχίζεται μία λάθος ανάγνωση, ότι οι δαπάνες Υγείας αντιμετωπίζονται ως απειλή για τα δημόσια ταμεία, παρότι έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται άμεσα με το εισόδημα και οδηγούν στην ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ανάγνωσης, οδήγησε σε μία ασφυκτική κατάσταση, με κινδύνους για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, προϋποθέσεις για «ασθενείς δύο ταχυτήτων» και μεγαλύτερες ανισότητες σε ότι αφορά το πιο κρίσιμο κοινωνικό δικαίωμα, αυτό της ισότιμης πρόσβασης σε θεραπευτικές επιλογές.

Την ίδια ώρα, περιόρισε την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου. Η μη τακτική αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου, οι τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, αποθάρρυναν τον δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας.


Άξονες

Ο κ. Χειμώνας τοποθέτησε τις θέσεις του ΣΦΕΕ σε δύο άξονες:

Ο πρώτος είναι η ορθολογική χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας. Οι αλλαγές ώστε να κατευθύνονται σωστά οι πόροι.

Σαφής προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μειώνοντας το μεγάλο κόστος της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Εδώ εντάσσεται και ο έλεγχος των δαπανών Υγείας. Που πρέπει να γίνει και σε άλλα κέντρα κόστους – εκτός φαρμάκου - τα οποία μάλιστα αποτελούν και το 85% του συνολικού προϋπολογισμού της Υγείας. Εξοικονομώντας 1δισ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία.

Και προφανώς είναι επείγον ζήτημα να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εταιρίες.

Ο δεύτερος είναι η προώθηση των πρακτικών που αυξάνουν την πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Αναφερόμενος στις κλινικές μελέτες, είπε ότι παρά τα προφανή οφέλη για τους ασθενείς, την ενδυνάμωση με νέα γνώση και εργαλεία του επιστημονικού δυναμικού, αλλά και τα οφέλη για την οικονομία, κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική μελέτη «εισάγονται» στην Ελλάδα τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Πηγή : iatronet