ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Να μην ξεχνιόμαστε: Εκκρεμεί το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ

Κι αφού βγήκαν τα μαχαίρια για το ιδιοκτησιακό και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της, ένα νέο μέτωπο είναι μπροστά με αντίπαλους την κυβέρνηση και τους φαρμακοποιούς… Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων, με τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) να αποκτούν δυνατότητα πώλησης και από τα σούπερ μάρκετ, αποτελεί σταθερά αίτημα των δανειστών μας που επιμένουν να συμπεριληφθεί το θέμα στην δεύτερη δέσμη μέτρων για την αποδέσμευση της νέας δόσης.


Κι ενώ δεν έχει "ανοίξει" ακόμα η συζήτηση για το θέμα, η ανησυχία υποβόσκει και οι δύο πλευρές είναι βέβαιο ότι προετοιμάζονται για το νέο γύρο της αντιπαράθεσης μέχρι το τέλος του έτους. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει παραδεχτεί πως το θέμα της απελευθέρωσης στα σημεία πώλησης είναι ανοικτό, και ότι όντως αποτελεί απαίτηση των δανειστών μας τα ΜΥΣΥΦΑ να μην διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.

Η Αριστοτέλους φαίνεται όμως ότι επιχειρεί να βρει μια μέση λύση, επιτρέποντας την πώληση κάποιων ΜΥΣΥΦΑ από τα καταστήματα λιανικής, αλλά διατηρώντας τα περισσότερα μόνο στα φαρμακεία, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει ίσες αποστάσεις και κυρίως... καλές σχέσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια αναλγητικά-αντιπυρετικά που έχουμε όλοι στα συρτάρια του γραφείου για τον πονοκέφαλο, θα πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ ενώ πιο "επικίνδυνα", ειδικά ως προς την δοσολογία, φαρμακευτικά σκευάσματα θα γίνει προσπάθεια να παραμείνουν αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους δεν μιλούν προσωρινά για το θέμα -για να μην το ανοίξουν μόνοι τους- αλλά περιμένουν στην γωνία την κυβέρνηση, που άλλα τους είχε υποσχεθεί και άλλα υλοποποιεί μετεκλογικά. Ήδη από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο γίνονται προσπάθειες, εντός κι εντός της χώρας, για να ακυρωθεί η απόφαση για το ιδιοκτησιακό.



Πηγή : iatropedia