ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Άδειασαν από φάρμακα τα ράφια των φαρμακείων

Άδειασαν από φάρμακα τα ράφια των φαρμακείων και ήδη αρκετοί ασθενείς αδυνατούν να συνεχίσουν φυσιολογικά την θεραπεία τους με μια σειρά από φάρμακα όπως αντιπηκτικά, ινσουλίνες, αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά κ.α., ενώ τα προβλήματα διάθεσης σε ορισμένα παιδιατρικά εμβόλια δεν έχουν επιλυθεί. 

Η κατάσταση είναι τραγική με τους φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για μια κατάσταση που προσεγγίζει τα όρια της κατάρρευσης στην φαρμακευτική αγορά, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Το πρόβλημα των ελλείψεων περιγράφουν για μία ακόμη φορά οι φαρμακοποιοί της Κρήτης σε επιστολή τους.


Όπως αναφέρουν χαρακτηρισιτκά, «οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης γίνονται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες, οι οποίοι ψάχνουν και δεν καταφέρνουν να βρουν τα φάρμακά τους. Πολλοί φαρμακοποιοί μέλη μας, αφού δεν τροφοδοτούνται ομαλά από τις φαρμακαποθήκες, αναγκάζονται να απευθυνθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτές όμως, εντελώς καταχρηστικά, επιβάλλουν πλαφόν ποσοτήτων στα φάρμακα ή συναγορά φαρμάκων που πιθανόν ένα φαρμακείο δεν κινεί. Πολλές φορές δε, ζητούν και επιβάλλουν ελάχιστη αξία παραγγελίας».

Οι φαρμακοποιοί ζητούν την παρέμβαση του ΕΟΦ προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία στη φαρμακευτική αγορά ενώ άμεσα θα αποστείλουν στο αρμόδιο τμήμα του Οργανισμού και εγγράφως ενυπόγραφες καταγγελίες των φαρμακοποιών – μελών του, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά όλα τα φάρμακα για τα οποία οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να καλύψουν ή καλύπτουν μετά βίας τη ζήτηση.

Πηγή : healthview