ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απανωτές ενστάσεις για τις τιμές φαρμάκων - τριψήφιος ο αριθμός

Συνεδριάζει Πέμπτη και Παρασκευή η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για νέα πρωτότυπα, νέα γενόσημα - υβριδικά και για τη γενική ανακοστολόγηση.


Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής ενστάσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες, για τις τιμές που τελευταία διαμόρφωσε ο ΕΟΦ για το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα, ενόψει γενικής ανακοστολόγησης.


Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων που αποφάσισε μια διήμερη συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Μέχρι στιγμής, σε περισσότερα από 50 e-mail που έχουν σταλεί στην επιτροπή, οι ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιριών περιλαμβάνουν περισσότερα από 2-3 φάρμακα το κάθε ένα.

Για τη συζήτηση των ενστάσεων αυτών, η Επιτροπή έχει χωρίσει σε δυο ημέρες τη συζήτηση, καλώντας τις εταιρίες αλφαβητικά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθ. Γιάννης Φίλος, εκτιμά ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί ομαλά και πως οι δύο ημέρες αρκούν για τη συζήτηση των ενστάσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η σύσκεψη της Επιτροπής Τιμών, αφορά μειώσεις τιμών σε όσα φάρμακα έχουν χάσει την πατέντα τους και κοστίζουν από 12 ευρώ και πάνω και τα γενόσημά τους, εφόσον κοστίζουν πάνω από 7,8 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες μειώσεις μεσοσταθμικά υπολογίζονται περίπου στο 5-7% και ήδη ξεκινούν με την υποκοστολόγηση αυτή να δημιουργούνται οι πρώτοι "τριγμοί" στις ελληνικές φαρμακευτικές, μόνο από το συγκεκριμένο μέτρο.

Η Επιτροπή Τιμών θα συζητήσει επίσης και την χορήγηση τιμής στα νέα γενόσημα και υβριδικά φάρμακα, ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αυτής, οι τελικές τιμές που θα αποφασιστούν από την Επιτροπή, θα σταλούν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για έγκριση και υπογραφή προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα - τελικά- Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που θα περιλαμβάνει τα νέα πρωτότυπα που θα ενταχθούν στην αγορά, τα νέα γενόσημα και τα υβριδικά, καθώς και τη γενική ανακοστολόγηση.


Πηγή : healthmag