ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επιστολή Θεοδοσιάδη στον πρόεδρο του ΠΦΣ

Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2015

Προς 
τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Κύριε Πρόεδρε,

            Στο ενημερωτικό σημείωμα με ημερομηνία 11.11.2015 που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος γράφετε ότι «τη Δευτέρα ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ κ. Ηλίας Δημητρέλος και η νομική σύμβουλος του ΦΣΑ κ. Σοφία Αγγέλου θα μετάσχουν στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Υγείας για την επεξεργασία και  κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί φαρμακείων και φαρμακαποθηκών»...
Στη συνέχεια δε του ανωτέρω ενημερωτικού σημειώματος έλαβα στο email μου τις «προτάσεις του ΠΦΣ για την τροποποίηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας».

Κύριε Πρόεδρε,


            Σας θυμίζω ότι πριν λίγες μόλις ημέρες η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, μετά από δική μου πρόταση, ομόφωνααποφάσισε να απορρίψει τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΦΣ στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Υγείας, τη συγκρότηση της οποίας είχε προαναγγείλει σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, ευθύς αμέσως μετά την υπογραφή εκ μέρους του της περίφημης, καταστροφικής για τον κλάδο, Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
            Άλλωστε και σεις κύριε Πρόεδρε την επόμενη ημέρα της Γ.Σ. του ΠΦΣ με παρέμβασή σας σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA είπατε -ορθώς- ότι η συνεργασία με το Υπουργείο και η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας που συγκροτεί γίνονται πριν υπογραφούν οι αποφάσεις και όχι μετά.
            Με τα δεδομένα αυτά αρχικά μεν ένιωσα έκπληξη για την αλλαγή θέσης κατά 180° και στη συνέχεια εξοργίστηκα διότι με ένα «ενημερωτικό σημείωμα» αντιστρέφεται πλήρως η ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η απόφαση της Γ.Σ. του ΠΦΣ δεν μπορεί να αλλάξει ούτε καν με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν τόσο γρήγορα ξεχάσαμε κάποια πολύ γνωστά και πολύ πρόσφατα γεγονότα. 
  • Ξεχάσαμε την επί εξάμηνο κοροϊδία του κ. Κουρουμπλή, που αποτελεί Υπουργό της ίδιας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον κ. Ξανθό, για ένα νομοσχέδιο που όλο έρχονταν, αλλά ποτέ δεν έφθασε, καθώς και για μια εγκύκλιο με την οποία θα καταργούσε (sic!!!) ένα νόμο;
  •  Ξεχάσαμε ότι ο κ. Ξανθός μας αποκοίμιζε λέγοντας πως υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα (αυτήν που έδιωξε η Κυβέρνηση της Αριστεράς) και κατά συνέπεια πάει παραπίσω η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης;
  • Ξεχάσαμε ότι στις 27 Οκτωβρίου δήλωνε ότι δεν υπάρχει απάντηση της τρόικας στις κυβερνητικές προτάσεις και σε κάθε περίπτωση δε θα αιφνιδιαστούμε, μάλιστα η σύμβουλός του διαβεβαίωνε πως ακόμη και μετά την έγκριση της τρόικας υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά στις 28 Οκτωβρίου η απόφαση είχε υπογραφεί;
  • Ξεχάσαμε ότι ο Υπουργός Υγείας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον ΠΦΣ και σε σειρά συσκέψεων διαβουλεύονταν, διαπραγματεύονταν, συζητούσε, μεθόδευε (κρατήστε όποιο ρήμα θέλετε) την Υπουργική Απόφαση με τον Πρόεδρο του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και όχι τον ΠΦΣ που είναι θεσμικός εκπρόσωπος των φαρμακοποιών; Το μόνο που δεν ακούσαμε επ΄αυτού είναι ότι η συμμετοχή των Συνεταιρισμών και η σχετική έγκριση της ΟΣΦΕ αποτελούσε απαίτηση της τρόικας -συγνώμη, των εταίρων- και για την Κυβέρνηση ήταν ένας επώδυνος συμβιβασμός μετά από 17ωρη διαπραγμάτευση.
  • Ξεχάσαμε πως με την Κοινή Υπουργική Απόφαση πλήττεται για πρώτη φορά σ΄όλη την Ευρώπη το DNA του φαρμακείου που είναι το ιδιοκτησιακό του καθεστώς; Κι αυτό το χτύπημα, που ενώπιόν του ωχριούν όλα τα χτυπήματα, όλων των προηγούμενων Υπουργών Υγείας της τελευταίας πενταετίας, φέρει την υπογραφή του κ. Ξανθού (και του κ. Σταθάκη) που σήμερα μας καλεί να συζητήσουμε, άραγε τί; Πώς ενδεχομένως θα διορθώσουμε κάποια «αγκάθια» που δε διευκολύνουν την επέλαση των ξένων και εγχώριων συμφερόντων;
  • Ξεχνάμε κ. Πρόεδρε ότι την επόμενη της Γ.Σ. του ΠΦΣ ο κ. Ξανθός εμφανίστηκε στο MEGA και προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του έτους (2015) τα ΜΥΣΥΦΑ θα είναι στα supermarkets; (To video στη διάθεση οποιουδήποτε αμφισβητία).
Παρεμπιπτόντως κ. Πρόεδρε, μέχρι σήμερα, δύο εβδομάδες μετά τη δημόσια προαναγγελία του κ. Ξανθού, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση του ΠΦΣ... ούτε μια ανακοίνωση για την τιμή των όπλων. 
Δεν περιμένω βεβαίως, ούτε τα «εκλογικά κέντρα» να ξαναλειτουργήσουν, ούτε τις αφίσσες των αρμόδιων Υπουργών να κυκλοφορήσουν ξανά με εντολή «μαυρίστε τους».
Αλλά να συζητούμε με τον Υπουργό, σα να μην τρέχει το παραμικρό, λίγο μετά την κατάργηση του ιδιοκτησιακού και λίγο πριν την παραχώρηση των ΜΥΣΥΦΑ στα supermarkets πάει πολύ... πάρα πολύ! 

Και κάτι τελευταίο κ. Πρόεδρε. Πιστεύετε ότι ο Υπουργός Υγείας αποφασίζει έστω και το ελάχιστο χωρίς την έγκριση της τρόικας; Πιστεύετε ότι ο Υπουργός Υγείας θα διανοηθεί έστω να προτείνει στα αφεντικά του την αλλαγή του νόμου περί ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, περί διάθεσης των βρεφικών τροφών από τα φαρμακεία;Περί κατάργησης του rebate, περί κατάργησης του 1€ ανά συνταγή, περί της «διάθεσης των συμπληρωμάτων διατροφής από τα καταστήματα πώλησης τυποποιημένων τροφίμων», περί της λειτουργίας και αδειοδότησης των e-shops και όλων εκείνων που συσσωρεύθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους; 
Γνωρίζετε πολύ καλά και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι, πως κανένας Έλληνας Υπουργός δεν έχει το δικαίωμα να εκδόσει Υπουργική Απόφαση χωρίς την προηγούμενη έγκριση της τρόικας και πολύ περισσότερο να νομοθετήσει στη Βουλή χωρίς την ίδια τροϊκανή έγκριση. 

Κατά συνέπεια ποιό νόημα έχει η πρωτοβουλία του κ. Ξανθού για την κωδικοποίηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και μάλιστα με τη δική μας συμμετοχή; Δύο σενάρια υπάρχουν.
Το πρώτο σενάριο αποβλέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του Υπουργείου με φορείς όπως φαρμακεία, φαρμακαποθήκες προκειμένου να εμφανίσει ένα πρόσωπο συνεργασίας κλπ, ώστε να διορθωθεί η εικόνα και του Υπουργείου και του Υπουργού σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων.
Το δεύτερο σενάριο αποβλέπει να καταργηθούν σημεία της φαρμακευτικής νομοθεσίας που δημιουργούν προβλήματα στην απρόσκοπτη εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και να ξεπερασθούν ζητήματα ακόμη και αντισυνταγματικότητας που δημιουργεί η ΚΥΑ.

Είτε το πρώτο σενάριο ισχύει, είτε το δεύτερο, είτε ίσως ακόμη και τα δύο μαζί ο ΠΦΣ δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να συμπράξει στην υλοποίησή τους, δίνοντας άλλοθι στο Υπουργείο για τις επόμενες νομοθετικές του πρωτοβουλίες, ότι δήθεν υπήρξαν καρπός διαβουλεύσεων όλων των φορέων και του ΠΦΣ.

Εάν ο κ. Ξανθός επιθυμεί να έχει διαφορετική πολιτική διαδρομή από τους προκατόχους του Υπουργούς Υγείας, έχει μόνο μια επιλογή. Με ένα νόμο και σε ένα άρθρο να καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενοι Υπουργοί Υγείας. 

Όλα τα υπόλοιπα με τις «ομάδες εργασίας» κλπ είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και απευθύνονται σε αφελείς. Αν τους έχει βρει ας συνεργαστεί μαζί τους. 
Αναμένω δυστυχώς, χωρίς αγωνία, την υπογραφή των επόμενων τροϊκανών εντολών.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης