ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ. Θεοδοσιάδης: ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Κ.Υ.Α. ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ

Δεν είμαι δικηγόρος ούτε φιλοδοξώ να επεκτείνω τις δραστηριότητές μου στο χώρο της νομικής. Όμως μετά από 30 χρόνια έντονης συνδικαλιστικής δράσης και ανάλογης εμπειρίας, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις στην Κ.Υ.Α. περί ιδιοκτησιακού.

1. Στο άρθρο 2 παρ.2 καθορίζεται ότι ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει άδεια ιδρύσεως φαρμακείου. Ποια κριτήρια χορήγησης θα ισχύσουν όταν οι αιτήσεις (ιδιωτών ή/και φαρμακοποιών) είναι περισσότερες από τις κενές θέσεις; Υπόψιν ότι τα κριτήρια του Ν.1963/91 (ημερομηνίες λήψης πτυχίου, άδειας άσκησης, υποβολής αίτησης κλπ) καταργήθηκαν. Ή μήπως θα συγκριθεί το πτυχίο του φαρμακοποιού με το μή πτυχίο (ενδεχομένως) του επιχειρηματία;

2. Με την παρ. 3 του άρθρου 2 προφανώς καταργούνται τα όρια δημοτικών κοινοτήτων ή ενοτήτων κλπ αλλά καθορίζεται για την ίδρυση (και προφανώς) για την μετακίνηση φαρμακείων το όριο του Καλλικρατικού Δήμου. Αυτό απλά σημαίνει ότι τα εφεξής νεοϊδρυόμενα ή μετακινούμενα φαρμακεία θα σπεύσουν να εγκατασταθούν στο κέντρο του κέντρου της πόλης. Η άριστη γεωγραφική κατανομή των φαρμακείων που είχε επιτευχθεί με τους παλαιότερους νόμους θα κατεδαφισθεί πολύ σύντομα, αφού ούτε το κριτήριο της απόστασης υπάρχει πλέον.

3. Με την παρ. 4 του άρθρου 3 επιβάλλεται υποχρεωτικά η σύσταση ΕΠΕ μεταξύ ιδιώτη και φαρμακοποιού. Θα έλεγε κάποιος ότι έτσι γλυτώσαμε την Α.Ε.. Είναι όμως έτσι; Νομίζω πως όχι, διότι ο ιδιώτης-επιχειρηματίας ΔΕΝ απαγορεύεται να είναι εταίρος εκτός του φαρμακοποιού και με μια Α.Ε. και με μια offshore εταιρία και με μια φαρμακαποθήκη και με μια φαρμακευτική βιομηχανία. Δηλ. ο ιδιώτης-επιχειρηματίας στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια ιδρύσεως δεν έχει τον παραμικρό περιορισμό να συνεταιρισθεί με οιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

4. Με την κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Ν.1963/91 και εφόσον δεν συμπεριλήφθηκε στην Κ.Υ.Α. καμία άλλη πρόβλεψη νομίζω ότι καταργείται το όριο των 70 ετών, όπως ότι επιτρέπεται ακόμη και σε συνταξιούχο η ίδρυση φαρμακείου (με την ανάλογη φυσικά απώλεια της σύνταξής του που πλέον δεν είναι και ιδιαίτερα ελκυστική).

5. Με την 1η παρ. του άρθρου 2 καθορίζεται ότι άδεια ίδρυσης και λειτουργίας δεν χορηγείται σε νομικά πρόσωπα παρά μόνο σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Σ.Φ.Ε..
Παρατήρηση: Η απόφαση είναι πολύ εύκολο να προσβληθεί και να καταπέσει διότι γίνεται διακριτικά ευνοϊκή μεταχείριση του συνεταιρισμού φαρμακοποιών. Και αν καταπέσει ανοίγει ο δρόμος για όλα τα νομικά πρόσωπα (φαρμακαποθήκες, φαρμακοβιομηχανίες κλπ) να αποκτήσουν άδεια ίδρυσης.

6. Οι περιορισμοί συμμετοχής ιατρών στις εταιρίες που θα σχηματισθούν δεν υπάρχουν πουθενά. Κι ας διαβεβαίωνε για το αντίθετο ο κ. Υπουργός…..

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ