ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού παιδιών - Εξαφανισμένα τα παιδικά εμβόλια από τα ράφια των φαρμακείων

Εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων είναι τα παιδιατρικά εμβόλια παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος εντός δεκαημέρου.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας με επίσημη ανακοίνωση στο τέλος Σεπτεμβρίου μιλούσε για ομαλοποίηση μέσα σε 10 μέρες...


Τα ράφια των φαρμακείων παραμένουν άδεια από εμβόλια «πρώτης γραμμής», με αποτέλεσμα οι παιδίατροι να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα σε μία προσπάθεια να μην… ακυρωθεί στην πράξη το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα.

Έτσι, για παράδειγμα και αντί να ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα που ορίζει το εθνικό πρωτόκολλο, λειτουργούν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην αγορά.

Επιπλέον και όπως καταγγέλλει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, μετά την καθησυχαστική ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η Ένωση επικοινώνησε εκ νέου με τις φαρμακευτικές εταιρίες που εισάγουν τα εμβόλια στη χώρα μας, δεδομένου ότι η «στις 30/6/2015 η Ένωσή μας είχε διαφορετική ενημέρωση από τις ίδιες αυτές Εταιρείες για τις ελλείψεις των εμβολίων».

Η απάντηση που έλαβαν επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των ειδικών. Οι εταιρίες επανέλαβαν ότι η έλλειψη βασικών εμβολίων θα διαρκέσει μερικούς μήνες, προσθέτοντας ότι η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας τους θα δρομολογηθεί εντός του επόμενου έτους.

«Για εμάς τους παιδιάτρους αλλά και για τους γονείς, οι ελλείψεις των εμβολίων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά την δημόσια υγεία, αλλά κυρίως αφορά την υγεία των παιδιών της χώρας μας», επισημαίνει η Ένωση.
Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων πάντως, εξέδωσε τη περασμένη εβδομάδα σχετική ανακοίνωση, που διαφοροποιείται από αυτή του υπουργείου Υγείας καθώς παραδέχεται το πρόβλημα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα εμβόλια ΤΕΤRAVAC & INFANRIX TETRA (τετραδύναμα εμβόλιο ένταντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) και το εμβόλιο INFANRIX IPV HIB (πενταδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b) παρουσιάζουν έλλειψη.

To πενταδύναμο εμβόλιο PENTAVAC παρουσιάζει καθυστέρηση στην παράδοση η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί μετά το τέλος Οκτωβρίου.

Στην αγορά κυκλοφορούν κανονικά τα εξαδύναμα εμβόλια ΙΝFANRIX HEXA & HEXYON (εξαδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b και ηπατίτιδας Β), καθώς και το BOOSTRIX POLIO.

Επιπλέον, ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι αναφορικά με τα λοιπά εμβόλια ότι η έλλειψη του VARILRIX (εμβόλιο ανεμοβλογιάς) καλύπτεται από το VARIVAX, καθώς και η έλλειψη του HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α) καλύπτεται από το VAQTA, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η έκτακτη εισαγωγή για 25.000 δόσεις HAVRIX.

Για «ερωτηματικά» και «δυσαρμονία στην ενημέρωση γονιών και παιδιάτρων σχετικά με το τι τελικά ισχύει και ποια Υπηρεσία από τις δύο λέει αλήθεια και ποια ανακρίβειες» κάνει λόγο η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Πηγή : newsbeast