ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επιστολή ΣΦΕΕ στον Πολάκη

«Βουνό» θυμίζουν οι συνολικές οφειλές προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Ορατός ο κίνδυνος δυσλειτουργιών στην αλυσίδα διανομής και στην πρόσβαση των ασθενών.

Οι αναφορές του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, κινητοποίησε το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος του απέστειλε σχετική επιστολή. Να θυμίσουμε, άλλωστε, πως στον κ. Πολάκη ανατέθηκε η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ.


Ο Π. Πολάκης δεσμεύθηκε από βήματος της Βουλής, πως σημαντικό μέρος από το ποσό που θα διατεθεί από την επερχόμενη δόση για πληρωμές του δημοσίου θα δοθεί στον ΕΟΠΥΥ για καταβολή ληξιπροθέσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες , στην επιστολή ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει την κρισιμότητα του θέματος των εκκρεμών χρεών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Το πρόβλημα έγκειται στη διαρκή συσσώρευση των οφειλών αυτών, που διογκώνονται, καθώς η φαρμακοβιομηχανία έχει να «δει» χρήματα από την πολιτεία εδώ και 14 μήνες.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η κατάσταση αυτή οδηγεί τις εταιρίες σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω της προβληματικής ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ υπολογίζονται σε 274 εκατ. ευρώ για το 2014, ενώ για τους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους το ποσό έχει ήδη αγγίξει τα 484 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή το ποσό των χρημάτων που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στις εταιρίες ξεπερνά τα 758 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν το 1,2δισ. ευρώ.

Ο ΣΦΕΕ με την επιστολή ζητάει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την πραγματοποίηση συνάντησης και κυρίως να δημιουργήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής όλων των εκκρεμών χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Διαφορετικά, προειδοποιούν, οι συνέπειες στην αλυσίδα διανομής και την πρόσβαση των ασθενών θα είναι καταστροφικές.



Πηγή : virus