ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στο κόκκινο οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό! Οι κρίσιμες ημερομηνίες της τρόικας

Τρέχουν και δε φθάνουν τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών προκειμένου να προλάβουν να σώσουν τα φαρμακεία τους και τον κλάδο.

Οι ημερομηνίες που η τρόικα θα κάνει τις αξιολογήσεις της πλησιάσουν και μέσα στα μέτρα που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές είναι το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Να μπορούν δηλαδή και μη φαρμακοποιοί να ανοίγουν φαρμακεία. Ρύθμιση που βρίσκει φυσικά κάθετα αντίθετους τους φαρμακοποιούς. Γι αυτό άλλωστε έχουν αντιπροτείνει να ακολουθηθεί το Γερμανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει η ιδιοκτησία να παραμένει σε ποσοστό 51% στα χέρια φαρμακοποιού.


Ωστόσο φαίνεται πως μέχρι στιγμής η υπόθεση δεν έχει οριστικοποιηθεί και οι ημερομηνίες «τρέχουν». Έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια ή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ έως τις 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων ώστε μέσα στον Νοέμβριο να έρθουν οι επικεφαλής των δανειστών για να …ελέγξουν.

Ο πιεστικός αυτός χρόνος έχει κάνει τους εκπροσώπους του κλάδου να αυξήσουν τις επαφές τους τόσο σε πολιτικό επίπεδο εδώ στη χώρα όσο και στο εξωτερικό με διάφορους παράγοντες της Ευρώπης.

Άλλωστε το επιχείρημα του κλάδου είναι πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το επάγγελμα είναι προστατευμένο και τα φαρμακεία ανήκουν καθαρά σε φαρμακοποιούς.

Γι αυτό άλλωστε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο πρόεδρος του Κώστας Λουράντος είναι σε συνεχή συνεννόηση με όλους τους Ευρωπαίους φαρμακοποιούς.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έχουν ενταθεί οι επικοινωνίες ώστε να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις.

Εκτός από το ιδιοκτησιακό στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, θέμα που δεν έχει κλείσει ακόμη και ανησυχεί εντόνως τους φαρμακοποιούς.

Πηγή : healthreport