ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ένας φαρμακοποιός απαντά...Με το 20% ο φαρμακοποιός θα παίζει το ρόλο του «αυτοφωράκια»

του Ιωσήφ Βαένα* 

Τα φαρμακεία θα κλείσουν ξανά;
Θα εξαρτηθεί από τη σημερινή απόφαση της γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Τι ζητάτε; 
Να μην μπορεί μη φαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο. Ακόμη όμως κι αν αυτό είναι αναπόφευκτο, να γίνεται με το φαρμακοποιό να διατηρεί τη δυνατότητα διαχείρισης. Με το 20% που προβλέπει η ΚΥΑ, ο φαρμακοποιός διατηρεί μόνον την επιστημονική ευθύνη, χωρίς να μπορεί να την επιβάλει. Με άλλα λόγια θα παίζει το ρόλο του "αυτοφωράκια", ενώ ο ιδιώτης θα μένει αλώβητος.

Πάλι συντεχνιακά; Εντάξει, τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες, αλλά γιατί λέτε "όχι" σε κάποιον που έχει λεφτά να ανοίξει ένα φαρμακείο και να έχει φαρμακοποιούς για υπαλλήλους; 
Διαβάστε γιατί το ευρωπαϊκό δικαστήριο, ένας ουδέτερος παρατηρητής, το απαγόρευσε στη Γερμανία: "Αναμφίβολα ο φαρμακοποιός, όπως κάθε άλλο άτομο, έχει ως σκοπό την επίτευξη κέρδους. Όμως ο φαρμακοποιός λόγω του επαγγέλματος θεωρείται ότι λειτουργεί το φαρμακείο όχι αποκλειστικά με το σκοπό της επίτευξης κέρδους αλλά και με επαγγελματικά κριτήρια. Το προσωπικό συμφέρον του συνδέεται με την επίτευξη κέρδους, αλλά μετριάζεται από την εκπαίδευση του, την επαγγελματική εμπειρία του και την ευθύνη που τον βαραίνει, αφού η παραβίαση νόμων ή επαγγελματικής συμπεριφοράς υπονομεύει όχι απλά την αξία της επένδυσής του αλλά και την προσωπική ύπαρξή του".
Με το 20% ο φαρμακοποιός θα παίζει το ρόλο του «αυτοφωράκια» 

Δηλαδή τι ακριβώς λέει το ευρωπαϊκό δικαστήριο; 
Λέει ότι ο φαρμακοποιός προφανώς θέλει να βγάλει κέρδος, αλλά, όταν είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης, η εκπαίδευση και η επαγγελματική ηθική του επίσης παίζουν ρόλο. Αντίθετα, όταν είναι υπάλληλος, είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί αποκλειστικά τις οδηγίες του εργοδότη του, του οποίου ο μοναδικός σκοπός είναι τα λεφτά.

Τότε γιατί αγχώνεστε; Θα κάνετε προσφυγή και η υπουργική απόφαση θα καταπέσει.
Ναι, αλλά, μέχρι να γίνει αυτό, πολλά φαρμακεία ήδη θα έχουν κλείσει και τη θέση τους θα έχουν πάρει οι αλυσίδες.

Και γιατί είναι κακό αυτό; 
Ιδιώτες -κυρίως σούπερ μάρκετ- θα ανοίξουν φαρμακεία, στα οποία θα δουλεύουν φαρμακοποιοί ως υπάλληλοι. Σε αντίστοιχα σούπερ μάρκετ/φαρμακεία στις ΗΠΑ οι φαρμακοποιοί/υπάλληλοι παραπονιούνται ότι τους βάζουν στόχους πωλήσεων φαρμάκων, ανεξαρτήτως αν τα χρειάζονται οι πελάτες. Είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και στην Ελλάδα. Επίσης αντί του φαρμακοποιού της γειτονιάς, από τον οποίο μπορείς να ζητήσεις δανεικά φάρμακα, να σου κάνει δωρεάν μέτρηση πίεσης, να περιποιηθεί ένα τραύμα, να κάνει ένα αντιγριπικό εμβόλιο, θα έχεις έναν υπάλληλο που δεν θα κάνει κανένα από αυτά, γιατί δεν προβλέπονται από το σύστημα, ή θα χρεώνονται.

Μα πολλοί φαρμακοποιοί τους οποίους γνωρίζω δεν ήταν τόσο ευσυνείδητοι.
Και στην πόλη μας η παράνομη στάθμευση είναι μία καθημερινότητα, η λύση όμως δεν είναι η κατάργηση του ΚΟΚ! Με άλλα λόγια, αν οι φαρμακοποιοί δεν είναι ευσυνείδητοι, η λύση δεν είναι να εξαφανίσουμε οποιαδήποτε επαγγελματική ηθική.

Καλή η ηθική, αλλά η ανοιχτή αγορά είναι πάντα προς το συμφέρον των καταναλωτών και του κράτους.
Οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το κράτος, οπότε δεν θα δεις μείωση τιμών στα φάρμακα. Επιπλέον δεν θα κερδίσεις καλύτερες υπηρεσίες, το αντίθετο μάλιστα. Το κράτος δεν θα δει διαφορά στα φορολογικά έσοδα, γιατί πρακτικά τα φαρμακεία δεν έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφύγουν, επειδή φορολογούνται βάσει τιμολογίων και όχι πωλήσεων. Επίσης θα αυξηθεί η ανεργία λόγω του κλεισίματος των μικρών φαρμακείων.

Οι φαρμακοποιοί δεν έχετε χτυπηθεί από το μνημόνιο. Συνεχώς νέα φαρμακεία ανοίγουν.
Από τα 11.200 φαρμακεία που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα το 2009 800 έχουν κλείσει Το εισόδημα των φαρμακοποιών έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ βάζουν δικά τους λεφτά για να συνεχίσουν να δίνουν φάρμακα στους ασφαλισμένους, γιατί ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί τις πληρωμές τέσσερις-πέντε μήνες. Αυτή η συνεχής στήριξη του ΕΟΠΥΥ έχει μετατρέψει εκατοντάδες φαρμακεία σε ζόμπι, καθώς έχουν εκχωρήσει τις εισπράξεις τους στις φαρμακαποθήκες λόγω οφειλών.
Προφανώς το -40% είναι καλύτερο από το -100% των ανέργων, αλλά ελπίζω ότι αυτό δεν είναι ο στόχος μας. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι πλέον το ωράριο έχει επιμηκυνθεί και οι βιταμίνες πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ ανεξέλεγκτα.

Δηλαδή, ενώ η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, εσύ ζητάς να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν για τους φαρμακοποιούς; 
Όχι. Ο κλάδος όντως έχει μείνει απαρχαιωμένος και απαιτεί μεταρρύθμιση.
Αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που γίνεται είναι η είσοδος των φαρμάκων στο σούπερ μάρκετ. Η επίθεση στο φαρμακείο της γειτονιάς, που έχει στηρίξει τον ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει στην απώλεια της λειτουργίας του ως σημείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στην απώλεια εσόδων από το κράτος. Το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση -αντίθετα είναι ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία- και εξυπηρετεί μόνον ιδιωτικά συμφέροντα.

• Ο Ιωσήφ Βαένας είναι φαρμακοποιός, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μακεδονία, Σάββατο 31/10/2015