ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

SUPERFOODS(ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ).......μόδα η υγεία και διατροφή τελικά;

Ως υπερ-τρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που αφενός μεν εμφανίζουν υψηλή διατροφική αξία λόγω μεγάλης συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών, αφετέρου δε έχουν ουσίες, όπως τα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών. Από το 2007 η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει τη χρήση του όρου «υπερ-τρόφιμα» στη συσκευασία προϊόντων για διαφημιστικούς σκοπούς, εκτός αν προσδιορίζονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες βάσει επιστημονικών στοιχείων, ενώ οργανισμοί όπως ο βρετανικός Cancer Research τα έχουν χαρακτηρίσει «εργαλεία μάρκετινγκ χωρίς ιδιαίτερη επιστημονική βάση». Το δεδομένο είναι ότι την τελευταία δεκαετία έχει διαπιστωθεί ότι η αύξηση στην κατανάλωσή τους ξεπερνά διεθνώς το 20%, ενώ η συνολική δραστηριότητα της αγοράς ενός μόνο από αυτά, του ιπποφαούς, υπολογίζεται στα 30 δισ. δολάρια παγκοσμίως.


Τα superfoods η αλλιώς υπερτροφές όχι μόνο αντισταθμίζουν την ποιότητα της συνολικής μας διατροφής,αλλά κάποιος ο οποίος ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή ,χρησιμοποιώντας superfoods ,μπορεί να οδηγήσει την υγεία του σε πολύ υψηλά επίπεδα.Ποια είναι όμως τα superfoods και που ακριβώς μας βοηθάνε:Παρακάτω παραθέτουμε μερικές απ τις πιο γνωστές υπερτροφές και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν στην υγεία μας......


1)ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ:Eίναι η αρχική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων και εκατοντάδων ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για το σώμα μας.Η σπιρουλίνα είναι μία πλούσια πηγή πρωτεινών  καλύπτοντας το 60 % των ημερήσιων αναγκών μας ενώ παρέχει και τα 22 απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β12 και συμπλέγματος Β ,σίδηρο,ιχνοστοιχεία και GLA(γάμμα λινολεικό οξύ).

2)ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ: Περιέχει και τα 22 αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας ενω παράλληλα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος  Β,βιταμίνες C,A,E και καροτενοειδή.Επίσης περιέχει ρουτίνη  η οποία ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και τα κυτταρικά τοιχώματα.

3)ΜΑCA:To συμπλήρωμα αυτό προέρχεται απ' την περουβιανή ρίζα ΜACA.Περιέχει αμινοξέα, σύνθετου υδατάνθρακες,βιταμίνη C και Ε καθώς και πολλά ανόργανα μέταλλα όπως ασβέστιο,φώσφορο,ψευδάργυρο,μαγνήσιο και σίδηρο.Πολλά ωφέλη του περιλαμβάνουν την εξισσορόπηση των ορμονών,την οικοδόμηση των μυών,την ενίσχυση της αντοχής και την αύξηση της γονιμότητας και της σεξουαλικής διέγερσης.

4)ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΥ:Είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και αμινοξέων.Περιέχει 18 αμινοξέα, 21 ιχνοστοιχεία και μερικές βιταμίνες και μέταλλα.
Έχει 6 φορές περισσότερα αμινοξέα από την γύρη μελισσών, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C ανά βάρος από τα πορτοκάλια.Το Γκότζι μπέρι περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και βιταμίνη Ε.

5)ΙΠΠΟΦΑΕΣ:Tο ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Περιέχει Βιταμίνη C,Καροτενοειδή,Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα,βιταμίνη Κ,φλαβονοειδή κλπ.
Προσφέρει τόνωση και ευεξία,ενίσχυση του ανοσοποιητικού,προστατεύει το νευρικό σύστημα και ρυθμίζει το μεταβολισμό.

Πρόκειται για μια κατηγορία τροφών που διαρκώς διευρύνεται, άλλοτε βάσει επιστημονικών διαπιστώσεων και άλλοτε λόγω... μάρκετινγκ. Τα επιστημονικά αναγνωρισμένα υπερ-τρόφιμα, λίγο περισσότερα από δέκα, είναι αυτά για τα οποία έχουν γίνει δημοσιεύσεις μελετών που αποδεικνύουν ότι διαθέτουν συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες.

Η επιστημονική κοινότητα συγκλίνει, βάσει ερευνών, στο ότι η ένταξη των τροφών αυτών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό με αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ουσίες, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά σε ποσότητες μεγαλύτερες από τα υπόλοιπα «συμβατικά» τρόφιμα. Σε βάθος χρόνου, η κατανάλωσή τους μπορεί να λειτουργήσει περιοριστικά στον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως καρδιαγγειακές και νευρολογικές, καρκίνος, παχυσαρκία, διαβήτης. Θα πρέπει, φυσικά, να τονιστεί ότι οι «σούπερ» τροφές δεν έχουν οποιαδήποτε θεραπευτική ιδιότητα, ούτε και μπορούν να αντικαταστήσουν την όποια φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει ένας ενήλικος. «Ο άνθρωπος κατά καιρούς αναζητά μαγικές λύσεις στα προβλήματά του, και αυτό το ξέρει πολύ καλά η βιομηχανία του μάρκετινγκ''

Μανιας Σ παναγιώτης

φαρμακοποιός μέλος ΦΣΔ