ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στον «αέρα» δύο σημαντικές αποφάσεις για τα φάρμακα

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των πρόωρων εκλογών φαίνεται να έχουν κολλήσει δύο κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έτοιμες ήταν και ανέμεναν την τελευταία υπογραφή και τη λήψη αριθμού ΦΕΚ στη Γραμματεία της Κυβέρνησης οι Υπουργικές Αποφάσεις για την τιμολόγηση φαρμάκων και το Rebate. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες του χώρου της υγείας, προέβη σε μία σημαντική κίνηση μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, ωστόσο τον πρόλαβαν οι εξελίξεις.

Οι υπάλληλοι της Γραμματείας της Κυβέρνησης φέρεται να έτρεχαν πανικόβλητοι ώστε να προλάβουν να ελέγξουν και να εγκρίνουν δεκάδες έγγραφα πριν τη δημοσίευση της παραίτησης της Κυβέρνησης και οι συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις τελικά δεν προχώρησαν. Γνώστες του τομέα του φαρμάκου δίνουν, ωστόσο, μια άλλη διάσταση, κάνοντας λόγο όχι για έλλειψη χρόνου και όγκου δουλειάς, αλλά για παρέμβαση συμφερόντων που δεν επιθυμούσαν την έκδοσή τους.

Αναμένονται πρωτοβουλίες από τον Δημόπουλο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας ήταν αποφασισμένο να προχωρήσει στην έκδοσή τους, απλά το τάιμινγκ συνέπεσε με την προκήρυξη εκλογών. Η Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων προέβλεπε σημαντικές μειώσεις τιμών στα offpatent φάρμακα και στα γενόσημα, ενώ η αντίστοιχη για το Rebate κινείται στα συμφωνηθέντα με το ΣΦΕΕ και, όπως σχολιάζουν ιατρικοί κύκλοι, θα έδιναν μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης στους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, καθώς το κόστος αποζημίωσης για τον ΕΟΠΥΥ θα μειωνόταν.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, καθηγητής Θ. Δημόπουλος καλείται τώρα να διευθετήσει τις εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των υποχρεώσεων του τρίτου μνημονίου. Ως γιατρός, ο νέος υπουργός εκτός από γνώστης των θεμάτων θεωρείται επίσης ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα του χώρου και ως εκ τούτου αναμένεται να ενδιαφερθεί για την προώθηση των συγκεκριμένων Υπουργικών Αποφάσεων.

Η γραφειοκρατική καθυστέρηση κοστίζει στο δημόσιο
Στην περίπτωση που δεν προωθηθούν οι Υπουργικές αποφάσεις από την παρούσα κυβέρνηση, η αναμονή ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά. Με δεδομένο ότι κάθε ευρώ που χάνεται από τα δημόσια ταμεία διογκώνει την έλλειψη ρευστότητας, μια τυπική διαδικασία έχει σταθεί εμπόδιο στην εξοικονόμηση πολύτιμων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων.
Εκπρόσωποι ενώσεων ασθενών δηλώνουν ότι η αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα τους έχει γονατίσει, τινάζοντας στον αέρα ιδίως τους προϋπολογισμούς των χαμηλοσυνταξιούχων και ζητούν τη διευθέτηση του ζητήματος, ελπίζοντας η όποια εξοικονόμηση πόρων να οδηγήσει κάποια στιγμή στην επαναφορά της συμμετοχής τους σε λογικό επίπεδο.


Πηγή: tvxs