ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δ.Ευγενίδης: «Προς το φαρμακείο του αύριο με διοίκηση του χθες;»

Όλοι έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια τις μνημονιακές επιθέσεις στο χώρο της Υγείας. Ιδιαίτερα στο Ελληνικό φαρμακείο, αυτές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Σαν χώρα έχουμε οδηγηθεί σε Υγειονομική κρίση και παράλληλα τα φαρμακεία μας σε οικονομικό και ηθικό μαρασμό.

Οι τεράστιες αλλαγές στο χώρο μας με την κατάργηση κάθε είδους προστατευτισμού, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία, έχουν οδηγήσει τα περισσότερα φαρμακεία σε μια σειρά από ζημιογόνες χρήσεις και ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο.

Η αντίδραση του κλάδου μας σε όλον αυτό τον καταιγισμό δυσβάσταχτων μέτρων και επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμής μας, εξαντλήθηκε σε κορώνες επί του πληκτρολογίου και απειλές προς κάθε κατεύθυνση. Από τον νεότερο συνάδελφο της βάσης μέχρι τον αρχαιότερο στην ηγεσία του κλάδου, εγκλωβιστήκαμε (δικαιολογημένα μέχρις ένα σημείο) στο κυνήγι της καθημερινής επιβίωσης και απομακρυνθήκαμε από τους στόχους και το όραμα που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Η αλήθεια είναι πως το σημερινό, μικρό, ατομικό φαρμακείο, έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει άμεσα να μετεξελιχθεί σε μια νέα μονάδα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χωρίς να μπορούμε να τα λύσουμε, όπως το ωράριο λειτουργίας, τα e-shops, τα μησυφα, η πολυιδιοκτησία, θα μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον όταν περάσουμε σε μια νέα μορφή φαρμακείων. Σε φαρμακεία με πολλούς φαρμακοποιούς που θα συγκεντρώσουν τις γνώσεις τους, το μεράκι τους, τη φρεσκάδα τους και το κεφάλαιό τους σε σύγχρονες επιχειρηματικές μονάδες που θα μας οδηγήσουν στο φαρμακείο του 21ου αιώνα.

Για να περάσουμε όμως στην επόμενη φάση χρειαζόμαστε βοήθεια από ειδικούς. Τη βοήθεια αυτή μπορεί να μας την προσφέρει μόνο ο Πανελλήνιος Σύλλογός μας. Μόνο αυτός έχει τις γνώσεις, τη νομική υποστήριξη, τον θεσμικό ρόλο και την οικονομική δυνατότητα να εκπονήσει τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι συνεταιρισμοί μπορούν, και επιβάλλεται, να βοηθήσουν παράλληλα αλλά τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο Πανελλήνιος.

Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση έχει στραμμένο το βλέμμα στο χθες, ασχολείται αποκλειστικά με τα λάθη των προηγούμενων, συνεχίζει την ίδια παρωχημένη συνδικαλιστική τακτική, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προασπίσει τα φαρμακεία μας. Την έλλειψη, όμως, οράματος για το φαρμακείο του σήμερα και, κυρίως, του αύριο θα την πληρώσουμε ακριβά όλοι. Ήδη είναι πολύ αργά, αλλά έστω και τώρα, στο και πέντε, ας αναλάβει κάποιος τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να βγούμε από το τέλμα.


Διονύσιος Ευγενίδης

Γραμματέας Φ.Σ.Θεσσαλονίκης