ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΣΦΕΕ: Πλήγμα στην φαρμακευτική πατέντα φέρνει το Τρίτο Μνημόνιο, με κίνδυνο σοβαρών κυρώσεων από την ΕΕ

Σήμα κινδύνου για την φαρμακευτική αγορά και ειδικότερα για την φαρμακευτική πατέντα, εκπέμπει το θεσμικό όργανο της φαρμακοβιομηχανίας, ο ΣΦΕΕ.
Το πλήγμα στην φαρμακευτική πατέντα, θα δώσει το τρίτο Μνημόνιο, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και οι διατάξεις του αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή όπως αναφέρει, θα σημάνει και ευθεία παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Επιπλέον, η παραβίαση αυτή, θα επιφέρει και σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΕΕ.
Ειδικότερα, τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το νέο μνημόνιο στις διατάξεις της νομοθεσίας τιμολόγησης φαρμάκων επισημαίνει ο ΣΦΕΕ σε επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στην πρόεδρο του ΕΟΦ, σημειώνοντας ότι οι αναφορές που υπάρχουν για την προστασία της φαρμακευτικής πατέντας, εάν εφαρμοστούν θα αποτελέσουν «Παραβίαση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας».
Το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ενδέχεται να καταργήσει τα όσα ίσχυαν έως σήμερα με βάση τον Ν.4213/2013 για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, με βάση την οποία προστατευόταν και η τιμή του τελικού προϊόντος.
Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως για όσο ισχύει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο αφορά έτοιμα προϊόντα βάσει της γενικής αρχής της νομοθεσίας της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, η προστασία είναι απόλυτη.
Στην επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, ο ΣΦΕΕ τονίζει πως «οποιαδήποτε απόκλιση από την κοινοτική νομοθεσία αποτελεί ευθεία παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου και θα επιφέρει σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΕΕ.
Η Ελλάδα έχει, έως τώρα, εναρμονιστεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε. γύρω από τη βιομηχανική και εμπορική ιδιοκτησία στο σύνολό της, αλλά και γύρω από τον τομέα παραγωγής και κυκλοφορίας φαρμάκων, στο πλαίσιο του αντίστοιχου Κοινοτικού Κώδικα».

Πηγή: .onmed