ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ελπίδες γεννά το εμβόλιο της Merck για τον Έμπολα

“Ιδιαίτερα αποτελεσματικό» είναι το εμβόλιο της Merck & Co. για τον Έμπολα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία εκτιμά πάντως ότι οι δοκιμές θα πρέπει να συνεχιστούν.

Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό όταν δοκιμάστηκε σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους που βρίσκονταν σε στενή επαφή με τους ασθενείς του Έμπολα στη Γουινέα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, μεταδίδει το Bloomberg. Οι δοκιμές για το εμβόλιο, που ονομάζονται Ebola ca suffit – δηλαδή «Αρκετά με τον Έμπολα» – άρχισαν στις 23 Μαρτίου.


O Έμπολα έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική μετά από το ξέσπασμα της επιδημίας στα τέλη του 2013. Αν και τα περιστατικά έχουν μειωθεί ραγδαία δεν έχουν εξαλειφθεί, με 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Το εμβόλιο της Merck είναι ένα από τα πολλά που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών, παράλληλα με τα εμβόλια που αναπτύσσουν η GlaxoSmithKline Plc και η Novavax Inc.

“Αυτή είναι μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα εξέλιξη” δήλωσε η Margaret Chan, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα είναι άλλο ένα πολύ σημαντικό εργαλείο τόσο για το τρέχον ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα όσο και για τα μελλοντικά”, πρόσθεσε.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας του Καναδά και αδειοδοτήθηκε στη NewLink Genetics Corp. Τον περασμένο Νοέμβριο η Merck υπέγραψε συμφωνία για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου. Ο Charles Link, διευθύνων σύμβουλος της NewLink, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν επιδιώκει σε σημαντικό κέρδος στην Αφρική ή σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες από τη χρήση του εμβολίου για τον Έμπολα.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο μπορούμε στην κρίση της Αφρικής», δήλωσε ο Link σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή σχετικά με τα κέρδη. «Η συμφωνία με τη Merck αποσκοπεί σε σημαντικά δικαιώματα τα οποία θα προέλθουν από άλλα μέρη του κόσμου στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Τα νέα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την Παρασκευή, να αυξηθούν οι μετοχές της NewLink κατά 3,3% φτάνοντας το πρωί τα 52,86 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ της Merck αυξήθηκαν κατά 1% φτάνοντας τα 59,11 δολάρια, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα 40 δις δολάρια ετήσιων κερδών της Merck με έδρα το Kenilworth του New Jersey, πάνω από το 10% το οφείλει σε πωλήσεις των εμβολίων για ασθένειες όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV και ο έρπητας ζωστήρας.

Αξιοσημείωτο επίτευγμα

Το Lancet, σε ένα κύριο άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα “αξιοσημείωτο επιστημονικό και υλικοτεχνικό επίτευγμα”.

Στις δοκιμές, οι ερευνητές εμβολίασαν τους πάντες στο στενό κύκλο νεοπροσβληθέντων ατόμων, εστιάζοντας στα πιο πιθανά για μετάδοση άτομα. Το Lancet χαρακτήρισε τις δοκιμές ως τις μεγαλύτερες που έλαβαν ποτέ χώρα στη Γουινέα.

Οι εμβολιασθέντες ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του Έμπολα σε διάστημα 6 έως 10 ημερών από τον εμβολιασμό τους. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες δοκιμές, με στόχο την υποβολή του εμβολίου για έγκριση σε όλο τον κόσμο.

Για να δημιουργήσουν το εμβόλιο οι επιστήμονες αφαίρεσαν ένα γονίδιο από έναν άλλο ιό, αυτόν της φυσαλιδώδους στοματίτιδας και το αντικατέστησαν με ένα γονίδιο του ιού Έμπολα που δεν μπορεί να προκαλέσει από μόνη του τη νόσο. Αυτό ενδέχεται να δώσει τη δυνατότητα σε όσους εμβολιασθούν να αναπτύξουν αντισώματα έναντι του Έμπολα.

Είναι ακόμα ασαφές πόσο σημαντική ή μακράς διάρκειας θα είναι η ανοσία από το εμβόλιο, δηλώνει η Merck.

Οικονομική καταστροφή

Η οικονομική αναστάτωση που προκλήθηκε από τον Έμπολα κόστισε στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια το 2014, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5% των συνδυασμένων ΑΕΠ τους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Έμπολα έχει αποδειχθεί ανθεκτικός παρά τα μέτρα περιορισμού που έχουν λάβει τόσο οι χώρες όσο και οι διεθνείς οργανισμοί υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιός έκανε την επανεμφάνισή του στη Λιβερία στα τέλη Ιουνίου, ένα μήνα αφού ο ΠΟΥ είχε δηλώσει ότι εξαλείφθηκε η επιδημία στη συγκεκριμένη χώρα.

Πηγή : virus