ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υπεγράφη το ΠΔ για τις Μονάδες IVF

“Σάρκα και οστά” απέκτησε, επιτέλους, το θεσμικό πλαίσιο των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ), καθώς υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας, Π. Κουρουμπλή το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που εκκρεμούσε από το 2005.
Με το εν λόγω ΠΔ, μετά από 10 χρόνια έκδοσης του νόμου για την «Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» που χορηγούσε ρητή νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος δια του οποίου θεσπίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας των ΜΥΙΑ, στο πλαίσιο της προστασίας του δικαιώματος της υγείας των πολιτών».


Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, η θεσμοθέτηση πλαισίου χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ΜΥΙΑ, η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών, όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας τους, με σκοπό την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας, είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου αφενός να αποφευχθούν κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των ιατρικώς υποβοηθούμενων γυναικών, αφετέρου να είναι δυνατή η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι πλαισίου θα ενισχυθεί σημαντικά ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα.
Μεταξύ των τεχνικών προδιαγραφών είναι «η θέσπιση ελάχιστου εμβαδού των εγκαταστάσεων όπου θα πραγματοποιούνται οι σχετικές επιστημονικές παρεμβάσεις, ενώ δύο από τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των ΜΥΙΑ, συνιστούν η υποχρεωτική διασύνδεσή τους με νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και ο αυστηρός ορισμός των εξειδικευμένων προσόντων του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού».

Πηγή : virus