ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δ.Καραγεωργίου: «Φίλε Αργύρη»

Επίτρεψέ μου μερικές υποσημειώσεις σε αυτά που έγραψες στο blog σου. Κατ’ αρχήν, μαζί με την έκθεση του ΣΕΒ Νοεμβρίου 2010 θα έπρεπε να προσθέσεις και τις ετήσιες εκθέσεις της AlphaBank για την ανάπτυξη στη χώρα μας. Για μας είναι η ίδια θλιβερή επανάληψη ενός γεγονότος που πρέπει να παραδεχτείς ότι το βλέπαμε να έρχεται και απλά προσπαθούσαμε να το πάμε πιο πίσω.

        Από την μεριά μου συμπληρώνω στα γραφόμενά σου ότι δεν έχει πια καμία σημασία ποιος είναι ο υπουργός. Αν είναι εκ φύσεως είρωνας ή του βγαίνει χαριτωμενιά στη Βουλή, ιδίως όταν αναφέρεται στις δραματικές αλλαγές για τα φαρμακεία. Δεν έχει σημασία αν είναι πολιτικάντης παλιάς κοπής, αν είναι ρήτορας ή γνώστης της αγοράς σαν καλός πωλητής (πάντως όχι της φαρμακευτικής αγοράς).
Δεν έχει σημασία ποιος τον όρισε υπουργό κι αν είναι καθηγητής, ποια κλίκα ακαδημαικών του ‘δωσε έναν  τίτλο που δεν τον αξίζει πάντα. Σημασία έχει κι αυτό πρέπει να δειχθεί και από το blog σου , ότι το κυρίαρχο συμφέρον (prevailing interest) είναι το χονδρεμπορικό κεφάλαιο. Δεν εννοώ φυσικά τους ΣΥ.ΦΑ. που ίσως είναι και το μοναδικό στήριγμα για πολλούς από εμάς. Μόλις έγινε το capital control  σ’ όλο τον ευρωπαικό τύπο δόθηκε μια είδηση από πολύ γνωστό πολυεθνικό χονδρεμπορικό κεφάλαιο που διαθέτει αλυσίδες φαρμακείων ότι στην Ελλάδα δημιουργούνται ελλείψεις φαρμάκων επειδή δεν τους επιτρέπεται να έρθουν, να επενδύσουν στην χονδρική και στην λιανική (φαρμακεία). Αποφεύγω επίτηδες να αναφερθώ σε ονόματα.

        Σκέψου μόνο ότι το χονδρεμπορικό κεφάλαιο έχει γιγαντωθεί τόσο πολύ ώστε σαν άλλο τεραστίων διαστάσεων πλέγμα πολυεθνικών  ανταγωνίζεται στα ίσα τις πολυεθνικές παραγωγούς. Αυτές με τη σειρά τους μάλλον δείχνουν προτίμηση και πιθανόν να υπερασπίζονται τους φαρμακοποιούς επειδή μπορούν να τους ελέγχουν ενώ φαίνεται δύσκολο πια να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους με τις αλυσίδες του χονδρεμπορίου. Ιδίως όταν πρόκειται  για τα νέα φάρμακα και τα biosimilars.

        Ας μην μένουμε λοιπόν στους χαρακτηρισμούς και στα πρόσωπα. Στη Θεσσαλονίκη όλοι γνωρίζουν ότι είναι τόλμη ακόμη και να μιλάει κανείς μέσα από τον τάφο των σταματημένων έργων του metro.

        Tόσο εσύ όσο κι όλα τα νέα παιδία που έρχεστε έχετε βαρύ έργο. Να κάνουμε όλοι μαζί τα subjects, τους φαρμακοποιούς δηλαδή υποκείμενα μεταρρύθμισης να καταλάβουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα  αφήσουν. Όλα τα φαρμακευτικά blogs έχετε σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά μπροστά σας.

       Γι‘ αυτό σου λέω φίλε Αργύρη…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ