ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στις γυναίκες και η τέταρτη σε σειρά αιτία θανάτου από γυναικολογικό καρκίνο στον κόσμο.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε όλον τον κόσμο και το μέσο ποσοστό επιβίωσης στα 5 έτη είναι μόλις 50% περίπου. Η λοίμωξη από τον ιό HPV ευθύνεται για όλα σχεδόν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου. Ωστόσο, θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο οι γυναίκες με λοίμωξη HPV που επιμένει και δεν αυτοϊάται και οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει προκαρκινική τραχηλική νόσο υψηλού βαθμού.


Η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS αναπτύχθηκε με σκοπό να βοηθήσει στην αναγνώριση της υποκατηγορίας των ασθενών με ενεργή λοίμωξη HPV που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, και στη διάκρισή τους από τις γυναίκες με παροδική κυρίως λοίμωξη. Η Ventana Medical Systems, Inc. (Ventana), μέλος του ομίλου Roche, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημοσίευση νεότερων αποτελεσμάτων από τη μελέτη Primary ASC-US LSIL Marker Study (PALMS) στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Cytopathology.

Η μελέτη, όπου συμμετείχαν πάνω από 27.000 γυναίκες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της διαγνωστικής αξίας της νέας αυτής εξέτασης αναφορικά με την ανίχνευση προκαρκινικής τραχηλικής νόσου σε σύγκριση με την εξέταση HPV και με πιο παραδοσιακές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου όπως η κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου (τεστ Παπ).

Η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS με την εξέταση ανίχνευσης του DNA υψηλού κινδύνου τύπων του ιού HPV περιγράφεται ως εξέταση διαλογής ή ως επακόλουθη μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου για γυναίκες στις οποίες το τεστ Παπ εντόπισε ήπια παθολογικά αποτελέσματα. Όπως επιβεβαιώθηκε από τη μελέτη, η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη ειδικότητα και μεγαλύτερη συνολική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με την εξέταση HC2 HPV ως προς την αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εάν η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS εφαρμοστεί ως εξέταση διαλογής στο πλαίσιο ενός προγράμματος κυτταρολογικού προσυμπτωματικού ελέγχου, μπορεί να βοηθήσει ώστε να κάνουν πιο παρεμβατικές εξετάσεις ή θεραπεία μόνο οι γυναίκες που κινδυνεύουν πραγματικά να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου.

Όπως αναφέρει η Dr Christine Bergeron του Laboratoire Cerba στο Cergy-Pontoise της Γαλλίας, ερευνήτρια στη μελέτη PALMS και συγγραφέας της δημοσιευμένης εργασίας, “τα τελευταία αυτά αποτελέσματα της PALMS επιβεβαιώνουν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, τα οποία δείχνουν ότι η ενσωμάτωση της κυτταρολογικής εξέτασης CINtec® PLUS στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό όφελος σε κλινικούς ιατρούς και σε ασθενείς. Μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στη διάκριση των γυναικών που θα ωφεληθούν περισσότερο από την άμεση παραπομπή για κολποσκόπηση και διαγνωστικό επανέλεγχο από τις γυναίκες που μπορούν να παρακολουθηθούν με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους».


Πηγή : capitalhealth