ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο καρκίνος στο μαστό «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί

Μία χημική διεργασία στο αίμα υγιών γυναικών μπορεί να αποκαλύψει εάν θα εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Η σχετική μελέτη βασίσθηκε σε αναλύσεις αίματος στις οποίες υπέβαλλαν περίπου 2.600 γυναίκες από τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και την Ιταλία, άλλες εκ των οποίων εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού και άλλες όχι.


Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το επίπεδο της μεθυλίωσης στο DNA των λευκών αιμοσφαιρίων τους άλλαζε αναλόγως με το αν θα εκδήλωναν καρκίνο ή όχι, έπειτα από κατά μέσον όρο 9 χρόνια.
.


Το DNAδεν είναι στατικό, αφού τα γονίδιά του ενεργοποιούνται και αδρανοποιούνται αναλόγως με τα βιοχημικά μηνύματα που δέχονται από το σώμα.


Η μεθυλίωση είναι ένα ισχυρό μέσον που επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων. Κατ’ αυτήν, προσκολλώνται στο εξωτερικό τους οι επονομαζόμενες μεθυλικές ομάδες - συμπλέγματα ατόμων άνθρακα και υδρογόνου.
Η προσκόλληση αυτή διευκολύνει ή εμποδίζει τα γονίδια να δεχτούν και να ανταποκριθούν στα μηνύματα από το σώμα.


Με αυτό τον τρόπο, η συμπεριφορά (δηλαδή η λειτουργία) τους αλλάζει, δίχως όμως να αλλάζει και η δομή τους - επομένως υφίστανται μία επιγενετική τροποποίηση, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί.
Οι διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της μεθυλίωσης στον καρκίνο πρωτοπαρατηρήθηκαν πριν από 30 χρόνια, σε συγκρίσεις καρκινικών ιστών με υγιείς. Έκτοτε δεκάδες έρευνες έχουν ασχοληθεί με αυτήν και με τον δυνητικό ρόλο της στην εμφάνιση της νόσου.


Η νέα μελέτη

Στην νέα μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στις εθελόντριες που εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού υπήρχε μειωμένη μεθυλίωση του DNAτων λευκών αιμοσφαιρίων εννέα χρόνια νωρίτερα.


Μάλιστα η υπομεθυλίωση αυτή ήταν τόσο έντονη ώστε «μπορεί να είναι προγνωστική του κινδύνου για καρκίνο μαστού και επομένως χρήσιμη ως κλινικός βιοδείκτης» γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Clinical Epigenetics».


Εάν τα νέα ευρήματα μετατραπούν σε διαγνωστικό τεστ ευρείας εφαρμογής, θα έχει γίνει τεράστιο βήμα προόδου προς την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Φλάναγκαν, λέκτορας στο Τμήμα Χειρουργικής & Καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου (ICL).


Και αυτό, διότι η μεθυλίωση ως φαίνεται επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο ζωής και πολλές πρόσφατες μελέτες την έχουν συσχετίσει με παράγοντες όπως η διατροφή και η γυμναστική.

Επομένως οι γυναίκες με υπομεθυλίωση θα μπορούν ενδεχομένως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής τους (π.χ. κόβοντας το αλκοόλ) να προλάβουν σε σημαντικό βαθμό τον καρκίνο, εκτιμούν οι ερευνητές
.