ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υπουργείο Υγείας:Υποχρεωτικές 6 προλητικές εξετάσεις για τον καρκίνο

Στην καθιέρωση υποχρεωτικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε 6 προληπτικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Σύμφωνα μάλιστα με συνεργάτες του κ. Κουρουμπλή, όσοι πολίτες δεν διενεργήσουν στον προβλεπόμενο χρόνο τις υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις τότε στην περίπτωση που νοσήσουν, θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους την δαπάνη. Όπως διευκρίνιζαν, στόχος του μέτρου δεν είναι η τιμωρία όσων αμελούν αλλά ή έγκαιρη κινητοποίησή τους. 

Οι πρώτες υποχρεωτικές εξετάσεις που αφορούν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι για τους άνδρες το PSA, η τυπική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, για τις γυναίκες η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ καθώς. Παράλληλα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες -σε συνδυασμό με την ηλικία- προβλέπεται κολονοσκόπηση και διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων και συγκεκριμένων καρκινικών δεικτών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους 3 καρκίνους μπορεί να προληφθεί. Εκτιμάται ότι η συστηματική διεξαγωγή του τεστ Παπανικολάου σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως 94%.

Πηγή: healthview