ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Άγριο στρίμωγμα τρόικας στον Κουρουμπλή! Τι ζητούν οι δανειστές για το «5ευρω» στα νοσοκομεία! Όλοι οι διάλογοι


Σκούρα φαίνεται ότι τα βρήκε τελικά ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με την τρόικα ή κουαρτέτο των δανειστών.

Εκεί που διαβεβαίωνε πως έχει τον απόλυτο έλεγχο τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με τα νοσοκομεία, φαίνεται ότι λογάριαζε χωρίς τον…ξενοδόχο.


Την ώρα που η κυβέρνηση είχε σηκώσει το λάβαρο της κατάργησης του 5ευρω εισιτηρίου στα νοσοκομεία, το οποίο να σημειωθεί ότι έφερνε στα ταμεία του ΕΣΥ κοντά στα 19 εκατ. ευρώ, αναζητά τώρα νέα ισοδύναμα μέτρα για να το ισορροπήσει.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ο σκληρός της τρόικας Τζουζέπε Καρόνε σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε εξαιρετικά εκνευρισμένος για την κατάργηση του «5ευρω» εισιτηρίου στα νοσοκομεία. Μία κατάργηση στην οποία μάλιστα είχε στηρίξει τον κοινωνικό της προφίλ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο τροικανός Καρόνε μάλιστα λένε έγκυρες πηγές, ότι με άγριο ύφος κοίταξε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή λέγοντας: «Ποιος σας είπε να βγάλετε το 5ευρω από τα νοσοκομεία; Δεν ξέρετε ότι απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες;»

Ο υπουργός υγείας αλλά και οι παραβρισκόμενοι αξιωματούχοι του υπουργείου έμειναν άναυδοι. «Ο υπουργός έχασε τη λαλιά του» έλεγε μάλιστα κακεντρεχώς άνθρωπος του χώρου της Υγείας.
Όχι άδικα βέβαια γιατί ο κ.Καρόνε συνέχισε τις…οδηγίες του: «Να το βάλετε αμέσως πίσω το 5ευρω ή να βρείτε δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα».

Έρχεται άγριο τσεκούρι στα διαγνωστικά

Αυτό φαίνεται πως ήταν αρκετό ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής για να δώσει εντολή να κοπούν τα 19 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 5ευρω, από τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ένα κονδύλι που όμως είναι ήδη κουρεμένο και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους.

Από την άλλη πολλά διαγνωστικά κέντρα αδυνατούν ακόμη και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους καθώς και τους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ και επιστρέφουν με τη μορφή των υποχρεωτικών εκπτώσεων και αυτομάτων επιστροφών (clawback, rebate)χρήματα στο σύστημα υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το κούρεμα φθάνει και το 55%.

Μάλιστα για έναν περίεργο λόγο… τις τελευταίες ημέρες εξαφανίστηκαν και από το κονδύλι για τα διαγνωστικά τα 24 πρόσθετα εκατομμύρια που είχαν εξασφαλιστεί από το 2014.
Τώρα τα 24 εκατ αυτά ζητούνται ως επιστροφή από τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή και οι πρώην υπουργοί Υγείας Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.


Πηγή : healthreport