ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχεται νέο Θεραπευτικό Πρωτόκολλο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη - Τι συζήτησε χθες η Επιτροπή φαρμακευτικής δαπάνης

Συνεχίζει άοκνα τις συνεδριάσεις της στο υπουργείο Υγείας η Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης για τη φαρμακευτική δαπάνη και την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο.

Χθες, τα μέλη της Επιτροπής συνεδρίασαν με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, όπως συσκευασίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και την είσοδο νέων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.


Μάλιστα όπως αναφέρει στο onMed ο κ. Μπασκόζος την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ακόμη Θεραπευτικό Πρωτόκολλο που θα αφορά στον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου, η Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει 10 ακόμη νέα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, τα οποία θα συμπληρώσουν τα άλλα 10 που υπάρχουν. Πρόθεση και επιθυμία του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, είναι η εν λόγω Επιτροπή, να διαχειρισθεί εκτός από τα Θεραπευτικά και τα Διαγνωστικά Πρωτόκολλα.

Βεβαίως στόχος πάντα της λογικής των συγκεκριμένων Πρωτοκόλλων, είναι να μην δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις θεραπείες των ασθενών και εν κατακλείδι να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος ώσπου να λάβουν την αναγκαία θεραπεία τους.

Στόχος της συγκεκριμένης Επιτροπής, είναι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και στα πλαίσια αυτά, θα επανεξετάζονται σε τακτά διαστήματα οι οδηγίες για τις θεραπείες των ασθενών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα στερούνται την θεραπεία τους οι ίδιοι, αλλά και χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι βασικό πυλώνα δράσης της εν λόγω Επιτροπής, θα αποτελέσει η άμεση σύσταση Επιτροπής διαπραγμάτευσης των τιμών καινοτόμων φαρμάκων αλλά και η σύσταση δύο Ομάδων Εργασίας που θα δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης αντίστοιχα.



Πηγή: onmed