ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακευτικές εταιρείες: Η επόμενη μέρα μετά το «ΟΧΙ»! Όλα τα σενάρια

Με αγωνία αναμένουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, τα επόμενα 24ωρα μετά το δημοψήφισμα. Η πιθανότητα να κλειστεί τελικώς η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει και μέτρα βέβαια σε βάρος της Υγείας και της φαρμακευτικής αγοράς, δεδομένων και των εκφρασμένων προθέσεων των δανειστών μας. Από την άλλη, και η πιθανότητα μη συμφωνίας, θα αλλάξει πλήρως το τοπίο στη φαρμακευτική αγορά.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πάντως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα κρίνουν ουσιαστικά και τους επόμενους σχεδιασμούς των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στην περίπτωση που κλειστεί μια συμφωνία, όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν μέτρα για το φάρμακο. Οι πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση προτίθεται να διαπραγματευτεί και για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, καθώς στις προηγούμενες προτάσεις των πιστωτών μας, εστίαζε περισσότερο στο ΦΠΑ και στα άλλα σκληρά μέτρα και λιγότερο στα κουρέματα που προβλέπονται στα φάρμακα και θίγουν κυρίως τις ελληνικές εταιρείες.

Άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει πως προτίθεται να ενισχύσει την ελληνική παραγωγή φαρμάκων.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν παρά τις πιέσεις του Π.Κουρουμπλή προς το Μέγαρο Μαξίμου να μην επηρεαστεί ειδικά το ελληνικό φάρμακο που συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, οι δανειστές έχουν κάθετες απόψεις για την αγορά φαρμάκου στη χώρας μας.

Γεγονός που σημαίνει πως θα συνεχίσουν να προωθούν τις απόψεις τους όπως άλλωστε και επί εποχής τρόικας, να υπάρξει δηλαδή συνταγογράφηση μόνο με βάση τη δραστική ουσία χωρίς εξαιρέσεις, μείωση της τιμής όλων των εκτός πατέντας φαρμάκων στο 50% και όλων των γενοσήμων φαρμάκων στο 32,5%.

Βέβαια ειδικά το θέμα της συνταγογράφησης με βάση μόνο τη δραστική ουσία βρίσκει κάθετα αντίθετες όχι μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τον ιατρικό κόσμο κάτι που έχει δηλώσει επανειλημμένως.

Στο μεταξύ όμως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, κάτι που απεύχονται τόσο πολυεθνικές όσο και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, θα αλλάξει άρδην το τοπίο στην αγορά φαρμάκου. Πολλές εταιρείες έχουν διαμηνύσει …υπογείως – όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr– πως θα αναγκαστούν να περιορίσουν το προσωπικό τους και πιθανώς κάποια στιγμή να αποσύρουν και φάρμακα από την ελληνική αγορά.

Βέβαια οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ έχουν δηλώσει επανειλημμένως και επισήμως πως δε θα αφήσουν τους Έλληνες ασθενείς σε καμία περίπτωση χωρίς τα φάρμακά τους, που θεωρούνται απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Από την άλλη οι Ελληνικές εταιρείες, όπως επισημαίνεται και από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρο Τρύφων, θεωρούν αναγκαία μια συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, ενώ διαβεβαιώνουν για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών.

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα. Ο κ.Τρύφων αναφέρει: «Σε περιόδους εθνικής κρίσης, όπως τώρα, φαίνεται πολύ ξεκάθαρα, πόσο σημαντικό είναι να μπορεί η χώρα να καταναλώνει αυτά που παράγει, ειδικά σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το φάρμακο.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει πάνω από το 70% των φαρμάκων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Άρα μπορεί σε περίοδο ελλείψεων να δώσει πολύ μεγάλη ανακούφιση στον Έλληνα ασφαλισμένο και ασθενή. Κι αυτό είναι διατεθειμένη να κάνει και τώρα, εφόσον διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που θα επιτρέψει την εισαγωγή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας».

Πηγή