ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ανακάλυψη ενζύμου «κλειδί» κατά του καρκίνου

Δανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ένα ένζυμο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων και το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο σε νέες αντικαρκινικές θεραπείες.
Το σημαντικό αυτό ένζυμο ονομάζεται ADAM17 και αυτό που κάνει είναι να βοηθά την ανάπτυξη καρκινικών όγκων: σαν ένα μοριακό «ψαλίδι» διαχωρίζει μόρια από την επιφάνεια κυττάρων με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου τους. Στα καρκινικά κύτταρα όμως η αύξηση του όγκου είναι υπερτονισμένη κι έτσι οι καρκινικοί όγκοι μεγαλώνουν γρήγορα και ανεξέλεγκτα…


Ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να καταστείλουν την δράση του ADAM17 –και μαζί με αυτήν την ανάπτυξη των όγκων– χρησιμοποιώντας διάφορα φάρμακα για την διακοπή της σχετικής διαδικασίας. Όμως τα φάρμακα που δοκίμασαν παρεμπόδιζαν την αντίστοιχη δράση άλλων ενζύμων, οδηγώντας σε σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Marie Kveiborg στο Τμήμα Βιοϊατρικής του Copenhagen Biocenter ανακάλυψε τον μηχανισμό που ελέγχει το εν λόγω ένζυμο. Όπως εξηγεί στην επιθεώρηση Nature Communications η Sarah Dombernowsky, η πρωτεΐνη PACS-2 παίζει καίριο ρόλο στην μεταφορά του ADAM17 στα κύτταρα. Αν αφαιρεθεί η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τότε το ADAM17 επιστρέφει όλο και λιγότερο συχνά στην επιφάνεια των κυττάρων και χωρίς την PACS-2, το ADAM17 διαλύεται.

Από την στιγμή που καθίσταται ανίκανο να βοηθήσει τον καρκινικό όγκο να μεγαλώσει, αναχαιτίζεται η όλη διαδικασία, γνώση που θα αποβεί πολύτιμη στην ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών στο μέλλον. Η δε αναστολή αποκλειστικά και μόνον της πρωτεΐνης PACS-2 σημαίνει ότι παρεμποδίζεται μόνο το ένζυμο «κλειδί», αποφεύγοντας έτσι τις παρενέργειες για τον ασθενή.


Πηγή : iatropedia