ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τι θα γίνει με τα φάρμακα στην περίπτωση Grexit!

Αυτό που όλοι μέχρι σήμερα φοβόμασταν ακόμη και να συζητήσουμε, φαίνεται πως είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων με βάση τις τελευταίες δραματικές πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις.
Πολλοί ασθενείς αγωνιούν ήδη τι θα γίνει στην περίπτωση χρεωκοπίας της χώρας μας κι αν θα μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στα ερωτήματα που φθάνουν στα φαρμακεία της γειτονιάς.
Φαίνεται όμως πως τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και το ίδιο το Ευρωπαϊκό

οικονομικό σύστημα, είχαν προβλέψει τι θα πρέπει να γίνει σε ένα ενδεχόμενο«ατυχήματος» για τους ασθενείς.
Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς ήταν πλήρως καθησυχαστικοί διαβεβαιώνοντας πως οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική τους περίθαλψη και δε θα στερηθούν φάρμακα τα οποία κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση τους.
Εξάλλου με βάση και τους διεθνείς κανονισμούς, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν αποθέματα φαρμάκων τουλάχιστον για τρεις μήνες ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες προκύψουν σε μία χώρα.
Άλλωστε εδώ και καιρό οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν καταρτίσει ειδικό έκτακτο σχέδιο για την πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ ή με διπλό νόμισμα. Οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Φορείς του κλάδου (EFPIA) είχαν έτοιμο το σχέδιο το οποίο εξασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων για τη χώρα μας.

Το εξώφυλλο του εκτάκτου σχεδίου
Και αυτό επειδή σε ένα σενάριο Grexit θα προέκυπτε σοβαρός κίνδυνος στον εφοδιασμό της αλυσίδας φαρμάκων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι έτοιμες για να μπορέσουν να γεμίσουν τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων ενώ θα περιμένουν να λάβει πρωτοβουλίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την κατεύθυνση αυτή.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που έχουν επεξεργασθεί:
Σενάριο 1ο: Η Ελλάδα χρεοκοπεί και βγαίνει από το ευρώ
Σενάριο 2ο: Η Ελλάδα επιχειρεί να παραμείνει στο ευρώ αφού έχει όμως χρεοκοπήσει μερικώς και αξιοποιεί ένα νέο «οικονομικό εργαλείο» έως ότου αυξήσει τα έσοδά της.


EFPIA

Τα δύο σενάρια όπως αναφέρονται στο έκτακτο σχέδιο
Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος δράσης των εταιρειών θα είναι σχεδόν ίδιος.
Στόχος θα είναι: η διασφάλιση της προμήθειας φαρμάκων, ο περιορισμός των εγχώριων και διεθνών οικονομικών συνεπειών για τα συμφέροντα της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

ΦΑΡΜΑΚΑ και GREXIT
Επιδράσεις σε φάρμακα
Η EFPIA προβλέπει ότι θα υπάρξει άμεσος κίνδυνος αύξησης των εξαγωγών φαρμάκων από την Ελλάδα και γι αυτό θα υπάρξουν ελλείψεις στη χώρα μας. Επίσης βλέπει κίνδυνο διεθνών συνεπειών για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Πρωτίστως όμως εκτιμά ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που θα οφείλονται σε πολλούς παράγοντες



Στην περίπτωση αυτή οι φαρμακευτικές εταιρείες θα ζητήσουν τη συμβολή της Ευρώπης για να γίνει περιορισμός των εξαγωγών ώστε να μην κινδυνέψει η δημόσια υγεία. Αντίστοιχα οι εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν σχετικό αίτημα και στον ΕΟΦ.



Στη χώρα μας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα είναι υπεύθυνος για να παράσχει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα του κλάδου, όλα τα δεδομένα για τις ελλείψεις φαρμάκων που θα παρατηρούνται το κρίσιμο διάστημα στην ελληνική αγορά.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το σχέδιο τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ελλάδα θα πρέπει να ζητηθεί να μην λαμβάνεται η χώρα μας ως «χώρα αναφοράς» για τη διαμόρφωση των τιμών στα υπόλοιπα κράτη λόγω προβλημάτων με το νόμισμα. Ο ΣΦΕΕ θα πρέπει εκτός των ελλείψεων φαρμάκων να παρακολουθεί και την πορεία των οφειλών προς τον κλάδο και να ενημερώσει σχετικά.
Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες θα πρέπει να πιέζουν με κάθε τρόπο για να καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέσω των πρεσβειών τους.
Γι αυτό άλλωστε ήδη τα όργανα του κλάδου έχουν ζητήσει την άμεση εξόφληση των οφειλών ή τον συμψηφισμό όλων των εκκρεμών χρεών.
Πάντως οι φαρμακευτικές εταιρείες προβλέπουν πως στην περίπτωση ενός «ατυχήματος» θα υπάρξει περίπου ένα διάστημα ενός μηνός κατά το οποίο θα παγώσει κάθε εμπορική δραστηριότητα.


Πηγή: healthreport