ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η σολομώντεια(;) λύση Μπασκόζου για τα ΜΗΣΥΦΑ

Νέα… οπτική στην πρόταση που τελικά συζητάει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ, παρουσίασε ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook.

Αφού αποδίδει στους θεσμούς ρόλο εκπροσώπων συγκεκριμένων συμφερόντων, που παράλληλα επιδιώκουν και τη διάρρηξη των δεσμών της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς, ο Γ. Μπασκόζος εκτιμάει ότι η τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι μονόδρομος.

Κάνει, ωστόσο, λόγο για επώδυνους συμβιβασμούς, υπόσχεται ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, αλλά καλεί και τους φαρμακοποιούς «να κρίνουν ποιος υπερασπίζεται τα ζωτικά τους συμφέροντα πριν σπεύσουν σε βιαστικές καταγγελίες».



Παράλληλα, ακολουθεί το παράδειγμα Λουράντου (μίλησε στο OTC & Cosmetic Conference) για το σωστό χαρακτηρισμό των ΜΗΣΥΦΑ ως Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα και τονίζει πως «είναι αδιανόητο να πωλούνται στα ράφια των SUPER MARKETS»

Τα διαχωρίζει, δε, από τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα, ώστε να υπάρχει «ευελιξία στην αντιμετώπιση της μεγάλης επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη».


Ερμηνεύοντας αυτή την τοποθέτηση του κ. Μπσκόζου, δεν αποκλείεται να δούμε την κυβέρνηση να προτείνει μια επιμέρους απελευθέρωση διάθεσης, που θα αφορά μόνο σε όσα σκευάσματα δεν είναι φαρμακευτικά.

Η ανάρτηση:

«Η στάση των “θεσμών” και των εταίρων μας στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ είναι χαρακτηριστική για να κατανοήσουμε τι γίνεται. Φέρονται σαν αυθεντικοί εκπρόσωποι συγκεκριμένων συμφερόντων αλλά επιδιώκουν και τη διάρρηξη των δεσμών της κυβέρνησης με τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και τα μεσαία στρώματα γενικότερα. Η τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας για το ωράριο , τις πολλαπλές άδειες και την διάθεση ΜΗΣΥΦΑ από τα φαρμακεία, κατά τη γνώμη μου είναι μονόδρομος, και γνωρίζω πως στο σύνολο της η πολιτική ηγεσία συμφωνεί. 


Γνωρίζω πως η σκληρή διαπραγμάτευση οδηγεί και σε επώδυνους συμβιβασμούς αλλά σημειώνω πως είναι λάθος να θεωρείται ο συμβιβασμός σε αυτό το θέμα ασήμαντος. Προσωπικά θα κάνω ότι μπορώ για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις μας αλλά καλώ και τους φαρμακοποιούς να κρίνουν ποιος υπερασπίζεται τα ζωτικά τους συμφέροντα πριν σπεύσουν σε βιαστικές καταγγελίες.

Όσο για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα νομίζω πως το ορθό είναι να μιλάμε για αποζημιούμενα και μη αποζημιούμενα από τα ταμεία φάρμακα (φάρμακα όμως!!) που είναι αδιανόητο να πωλούνται στα ράφια των SUPER MARKETS , και να τα διαχωρίσουμε από τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα (για να έχουμε και μια ευελιξία στην αντιμετώπιση της μεγάλης επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη).


Άλλωστε η ιδιομορφία της ύπαρξης στη χώρα εκτεταμένου δικτύου φαρμακείων είναι ισχυρό επιχείρημα κατά των αιτιάσεων πως τάχα όλα γίνονται για τη διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών».