ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επιστολή Θεοδοσιάδη στον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΠΦΣ

Θεσσαλονίκη, 19.6.2015

Προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΠΦΣ

Κύριε Πρόεδρε, 

Κατά τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Eurogroup η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργού Οικονομικών κ.Βαρουφάκη κατέθεσε μία ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων προς έγκριση από τους θεσμούς. 
Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται δύο θέματα που κατά τη γνώμη μου αφορούν το χώρο μας, χωρίς να τον κατονομάζουν.


Αναφέρομαι κατ΄αρχήν στην πρόταση περί «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων». Η μέχρι τώρα εμπειρία μου αναφέρει ότι οποτεδήποτε και από οποιαδήποτε κυβέρνηση ετίθετο κατά καιρούς προς συζήτηση το λεγόμενο «άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων», αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περιελάμβανε δυσμενείς παρεμβάσεις στο χώρο του φαρμακείου. 
Στην παρούσα φάση η φήμη που κυκλοφορεί αναφέρει ότι το λεγόμενο «άνοιγμα» αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δηλαδή στη δυνατότητα οιουδήποτε ΜΗ φαρμακοποιού να είναι ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ φαρμακείου και να έχει στη «δούλεψή» του υπάλληλο-φαρμακοποιό.

Το δεύτερο θέμα που αφορά τον κλάδο και περιλαμβάνεται στις κατατεθείσες προτάσεις Βαρουφάκη αναφέρεται στην κατάργηση των «φόρων υπέρ τρίτων».
Παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες και σωρεία επιχειρημάτων που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ΔΕΝ είναι βέβαιο ότι στους φόρους υπέρ τρίτων ΔΕΝ περιλαμβάνεται η εισφορά του 0,4% των φαρμακοποιών υπέρ του Συλλόγου τους.
Είναι νομίζω γνωστό και έχει γίνει αντιληπτό από όλους ότι η ενδεχόμενη κατάργηση της εισφοράς αυτή θα σημαίνει οικονομικό στραγγαλισμό του ΠΦΣ και των τοπικών Συλλόγων καθώς και κατάργηση του ΚΑΕΦ.

Κύριε Πρόεδρε,

Η υποβολή των ανωτέρω -μεταξύ άλλων- προτάσεων εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, διότι εκτός του ότι μεταδόθηκε από όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, προβλήθηκε και από την Κρατική ΕΡΤ-1 όπου ο ίδιος ο κ.Βαρουφάκης παρουσίασε τις υποβληθείσες προτάσεις. 

Σας καλώ λοιπόν να προχωρήσετε σε άμεση κινητοποίηση του κλάδου ώστε να αποφευχθούν και άλλα αρνητικά για τον κλάδο μέτρα.

Στην προσπάθεια αυτή, τόσο η ΑΕΣΠ όσο και εγώ προσωπικά και ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς διαφορετικές συνδικαλιστικές μας προσεγγίσεις, θέτουμε τις δυνάμεις μας στην κατεύθυνση προστασίας του κλάδου.

Για την Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη

Κυριάκος Θεοδοσιάδης