ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το αλκοόλ στην εφηβεία επηρεάζει τη μνήμη και τη μάθηση

Η χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον έλεγχο της μνήμης και της μάθησης.



Μια νέα έρευνα έδειξε, ότι η έκθεση σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, προτού δηλαδή ο εγκέφαλος αναπτυχθεί πλήρως, μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες που έχουν διαρκείς και αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά ενός ατόμου.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ακόμη, ότι το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει τη συναισθηματική ωριμότητα.
«Μπορεί στα μάτια του νόμου όσοι κλείνουν τα 18 έτη ζωής να θεωρούνται ενήλικες, ωστόσο ο εγκέφαλος συνεχίζει να ωριμάζει και να αναπτύσσεται μέχρι τα 25 χρόνια περίπου» εξήγησε η Dr Mary-Louise Risher από το πανεπιστήμιο Ντιουκ στις ΗΠΑ.
«Είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι, όταν πίνουν πολύ σε αυτή τη φάση ανάπτυξης, μπορεί να επέλθουν αλλαγές που θα έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις στη μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου» πρόσθεσε.
«Κάτι συμβαίνει όταν πίνει κανείς αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές του εγκεφάλου» σχολίασε ο καθηγητής Scott Swartzwelder, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.


Πηγή