ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προς μέση λύση στο θέμα του ωραρίου των φαρμακείων

Μέση λύση στο θέμα του ωραρίου των φαρμακείων εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Επιχειρείται να μοιραστεί η διαφορά μεταξύ του διευρυμένου ωραρίου, που ισχύει σήμερα, και του παλαιού ωραρίου.
Τα φαρμακεία θα μένουν ανοικτά αρκετές ώρες την ημέρα, αλλά λιγότερες από όσες λειτουργούν σήμερα. Θα λειτουργούν Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Το σύνολο των φαρμακοποιών θα υποχρεούνται να διανυκτερεύουν και να λειτουργούν τις αργίες, με ευθύνη των οικείων Φαρμακευτικών Συλλόγων.
Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο και μέλη του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ), το οποίο εκπροσωπεί τα «διευρυμένα» φαρμακεία.

Eφημερεύσεις

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, αναμένει από την πολιτική ηγεσία αποκατάσταση των εφημερεύσεων, εκτιμώντας ότι το σημερινό ωράριο των φαρμακείων έχει προκαλέσει χάος. Ο ΠΦΣ δεν ζητεί επιστροφή στο παλαιό ωράριο, το οποίο προέβλεπε κλειστά φαρμακεία το Σάββατο και το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης. Ζητεί την καθιέρωση ενός σύγχρονου ωραρίου, το οποίο να καλύπτει όλες τις περιοχές, μέσα από ένα πυκνό δίκτυο φαρμακείων. Στόχος είναι ο πολίτης να βρίσκει πάντα κοντά του ένα φαρμακείο και τις βραδινές ώρες που δεν καλύπτονται από το «διευρυμένο» ωράριο.

Ο ΠΦΣ εκτιμά ότι η σημερινή λειτουργία των φαρμακείων απαξιώνει τον θεσμό των εφημεριών, καθώς τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και τις ώρες εμπορικού ενδιαφέροντος. Στον αντίποδα, οι «διευρυμένοι» (ΦΑΝΙΕ) δέχονται να μειωθεί το ισχύον ωράριο κατά τι και συζητούν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εφημερεύσεων με ευθύνη των Συλλόγων. Το προεδρείο του ΦΑΝΙΕ ανέφερε στον υπουργό ότι κοινός στόχος είναι η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο.

Πηγή: Έθνος