ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δεύτερη εξαγορά Φαρμακευτικής εταιρείας σε τέσσερα χρόνια

Η αποκλειστική είδηση του Healthview για την επικείμενη εξαγορά μεγάλης ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας από διεθνή εταιρεία αγγλικών συμφερόντων έσκασε σαν κανόνι στην εγχώρια αγορά, αν και πέρα από τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» θυμίζουμε ότι είχε υπάρξει έντονη φημολογία για μια αντίστοιχη εξαγορά πριν 1,5 περίπου χρόνο που δεν αφορούσε όμως τη συγκεκριμένη εταιρία. Είναι σημαντικό όμως, πως θα πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά στα πέτρινα χρόνια της κρίσης που έρχεται να αναδείξει ότι και …λεφτά υπάρχουν (όχι βέβαια στη χώρα μας!) αλλά και εμπιστοσύνη στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και επιχειρηματικότητα κυρίως όταν υπάρχει εξωστρέφεια. Εξάλλου η ιδιοκτησία της εν λόγω εταιρείας προϊδέαζε συχνά πυκνά σε δημοσιογραφικές συναντήσεις : "θα μας ακούσετε σε μεγάλα πράγματα..."
Τέσσερα χρόνια πριν, το 2011 είχε πέσει σαν κεραυνός η είδηση για την εξαγορά της εταιρείας Specifar - που ήταν μια μάλλον χαμηλών τόνων εταιρία – από την αμερικάνικη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Watson.Το ύψος της επένδυσης για το περιβάλλον της τότε κρίσης, δημιούργησε ίλιγγο. Με 400 εκατ. ευρώ η Watson - μέσα στις πέντε μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ και με πωλήσεις που πλησίαζαν τότε τα 4 δισ. δολ. και κέρδη πάνω από 800 εκατ. ευρώ - φιλοδοξούσε μέσω αυτής της εξαγοράς, να αποκτήσει παρουσία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, αλλά κυρίως ήθελε να αξιοποιήσει συγκεκριμένο γενόσημο προϊόν (Esomeprazole) που είχε δημιουργήσει η ελληνική εταιρία, στη διεθνή αγορά.
Η πρώτη εξαγορά της ελληνικής Specifar τo 2011, αλλά και η δεύτερη που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες σύμφωνα με τις πληροφορίες του Healthview, αναδεικνύουν αφενός ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί «asset» για τη χώρα μας που πρέπει να αξιολογεί κάθε κυβέρνηση και αφετέρου το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα μπορούν να πετύχουν μεγάλα deals με διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Πηγή : healthview