ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μαγική εικόνα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία

Διαβάζουμε με έκπληξη τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας κατόπιν σχετικής ερώτησης του βουλευτή κου Σαλμά.

Ως δια μαγείας από την εικόνα των χρεών αυτών εξαφανίστηκαν τα ληξιπρόθεσμα προς τα φαρμακεία!

Με άλλα λόγια και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα φαρμακεία!

Δηλαδή ξαφνικά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ από το 2011 και το 2012 προς τα φαρμακεία αποπληρώθηκαν, και αν ναι πότε; 

Ή μήπως ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας σταμάτησαν ξαφνικά να αναγνωρίζουν ως χρέη του ΕΟΠΥΥ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα φαρμακεία των Ταμείων εκείνων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ; 
Και στη συνέχεια, ο Φεβρουάριος του 2015 δεν είναι ληξιπρόθεσμη οφειλή για τον ΕΟΠΥΥ;
Ή μήπως κι αυτός έχει εξοφληθεί; Έχουν ήδη παρέλθει 16 ημέρες μετά το τέλος των 60 συμβατικών ημερών από την κατάθεση των συνταγών. 
Μπορεί για το δημόσιο τα χρέη να θεωρούνται ληξιπρόθεσμα όταν έχουν περάσει 90 ημέρες από τη βεβαίωσή τους, όμως οι φαρμακοποιοί έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για εξόφληση στις 60 ημέρες.
Εάν αυτό το διάστημα δεν είναι αρκετό για τον κο Κουρουμπλή και τον ΕΟΠΥΥ ώστε να θεωρούν ληξιπρόθεσμη την οφειλή τους, δεν ισχύει το ίδιο και για τη νομοθεσία την οποία οι ίδιοι καλούνται να τηρούν. 

Ας σοβαρευθούν και ας αντιμετωπίσουν με σθένος και αποφασιστικότητα το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς όλους τους παρόχους, χωρίς να εξαιρούν τα φαρμακεία που τόσο έχουν στηρίξει την Υγεία και έχουν βάλει πλάτη όσο κανείς άλλος πάροχος, τη στιγμή μάλιστα που λοιδορούνταν στα ΜΜΕ όλα τα χρόνια της κρίσης. 
Κι ας αναρωτηθούν πού θα βρίσκονταν τώρα η κατάσταση της Υγείας των ασφαλισμένων εάν τα φαρμακεία δεν τους βοηθούσαν, με κόστος που δεν τους αναλογεί, να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις θεραπείες τους. 

Είναι η ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να αντιδράσει σθεναρά και να μην κωφεύσει σε αυτή την απίστευτη πρόκληση του Υπουργού Υγείας. 
Μπορεί κάποιοι να φρόντισαν ενδεχομένως να παρουσιάσουν τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ με τρόπο που να δείχνει ότι τα χρέη προς τα φαρμακεία έχουν εξοφληθεί, όμως ο ΠΦΣ πρέπει να τους θυμίσει και να επιμείνει ότι τα χρέη θεωρούνται εξοφλημένα μόνο όταν καταβάλονται τα αντίστοιχα χρήματα και όχι όταν ο οφειλέτης τα κατατάσει ως πληρωμένα στους ισολογισμούς του. 

Αργύρης Αργυρόπουλος

Μέλος Δ.Σ.  Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Αντιπρόσωπος στον Π.Φ.Σ.