ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τρόμος από χρέη 1 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία

Σοκ προκαλεί η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα τα δημόσια νοσοκομεία, με τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό να είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα συσσωρευμένα χρέη να λαμβάνουν εφιαλτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φτάνουν στο υπουργείο Υγείας, οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 918 εκατ. ευρώ και αυξάνονται συνεχώς, καθώς τα ταμεία παραμένουν άδεια. Ενδεικτικό της δεινής θέσης που βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία είναι ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο, το ποσό που καταβλήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν μόλις 63 εκατ. ευρώ, όταν η εγκεκριμένη χρηματοδότηση για φέτος έχει οριστεί στα 1,18 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 22,9% σε σύγκριση με το 2014.
Την ίδια ώρα οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται στο κόκκινο. Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια του συνεδρίου “Athens health forum 2015”, η πρόβλεψη των εξόδων για το 2015 φτάνει το 1,38 δισ. ευρώ, εντούτοις το ύψος των πραγματικών αναγκών για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα τα νοσοκομεία αγγίζει το 1,8 δισ. Πέρσι, οι δαπάνες των νοσοκομείων ανήλθαν σε 1,62 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, το οποίο έχει λάβει στο τετράμηνο μόλις 2 εκατ. ευρώ, όταν το μηνιαίο κόστος για προμήθειες υλικών και υπηρεσίες υπολογίζεται σε 7-8 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου ανέρχεται σε 72 εκατ., μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητά ήδη από το Μάρτιο, οπότε και η κρατική χρηματοδότηση άρχισε να εξανεμίζεται. Η κατάσταση έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο, καθώς ακόμη και οι προμηθευτές βρίσκονται ένα βήμα πριν σταματήσουν τις παραδόσεις υλικών προς τα νοσοκομεία εξαιτίας των υπέρογκων χρεών. Οι προμηθευτές υποστηρίζουν ακόμη ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των πληρωμών.

Πάντως ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανακοίνωσε πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη για τη καλύτερη διαχείριση των περιστατικών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και ταυτόχρονα δήλωσε πως ολοκληρώνεται η διαδικασία για την πρόσληψη 908 ατόμων στα νοσοκομεία.


Πηγή: capital.gr