ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μόλις 0,65% των Ελλήνων δίνουν αίμα το οποίο δεν επαρκεί

Σε 750.000 μονάδες τον χρόνο υπολογίζονται οι ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα, καθώς δύο στους 10 νοσηλευόμενους αρρώστους θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος, ενώ για να σωθεί ένας βαριά τραυματίας απαιτούνται από 10 έως 40 μονάδες αίματος.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές χρειάζονται 300.000-330.000 συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες, να προσφέρουν αίμα 2-3 φορές τον χρόνο. Όμως, οι τακτικοί αιμοδότες αντιστοιχούν μόνο στο 0,65% του πληθυσμού της Ελλάδας, και για να καλυφθούν οι ανάγκες εισάγεται αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Την ολοένα αυξανόμενη αναγκαιότητα για εθελοντική αιμοδοσία, υπογραμμίζει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ.

«Είναι από άποψη κοινωνικής προσφοράς μία σημαντική πρωτοβουλία, όπως εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή των φοιτητών εθελοντών, κυρίως από τα Τμήματα της Ιατρικής, που αναλαμβάνουν να ενημερώσουν και να προσελκύσουν τους αιμοδότες», τονίζει ο Κωνσταντίνος Νάτσης, μέλος της Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Ιατρικής.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια φυσιολογίας του ΑΠΘ Δωροθέα Καπουκρανίδου, από τα στοιχεία των αιμοδοσιών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι «σε καιρούς κρίσης, όπως την περίοδο που διανύουμε, τα ποσοστά των αιμοδοτών παρουσιάζουν δραματική πτώση».

Η αναλογία των εθελοντών αιμοδοτών είναι 50% από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, 40% από τους μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες και τους συγκροτημένους συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας και 5% από τις ένοπλες δυνάμεις.

«Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ανάγκη π.χ. για συγγενικό πρόσωπο δεν λύνει το πρόβλημα. Σήμερα, πρωτεύοντα ρόλο για την αιμοδοσία έχει η προσέλκυση και η δημιουργία εθελοντών αιμοδοτών με προγράμματα και μεθοδολογία, τα οποία έχουν ως βάση τη μεταφορά γνώσεων και την πληροφόρηση του γενικού πληθυσμού, με μόνη και απαραβίαστη αρχή τον εθελοντισμό» αναφέρει η κ. Καπουκρανίδου.

Σημείωσε δε, ότι «ενθαρρυντικό είναι πως έρευνες δείχνουν ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι εθελοντές αιμοδότες, ηλικίας 18-22 ετών, που σημαίνει πως οι νέοι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας».

Πηγή: OnMed